bunny#11
Szerintem (!) az a probléma, hogy azok a szervezetek, akiknek a világhatalmi piramis csúcsán kellene állniuk teljesen súlytalanok lettek mára. ENSZ, WHO, Nemzetközi bíróság, vagy környezetvédelmi egyezmények stb. Ezeknek pont az volt a célja, hogy ilyen globális kérdésekben össznemzeti konszezussal politikai és gazdasági érdekek felett működjenek. Ilyen, a világ (lehetőleg) minden állama által elismert, elfogadott és támogatott szervezeteknek lenne a dolga nagyban az, ami ország szinten egy demokratikus államé - hogy globálos, hosszútávú célok és érdekek szerint ha kell menjen szembe a rövidtávú vagy személyes érdekekkel. Vagy családi szinten a szülők, akiknek a gyerek jövőjét, a családi kasszát szemelőtt tartva adott esetben nemet kell mondani a gyerek aktuális szeszélyeire. Hogy egy példát mondjak, amikor a Montreáli egyezménnyel megszűntették az ózonkáros CFC hajtógázak használatát világszinten - na ezt most 2024-ben szerintem lehetetlen lenne átverni a világon. Egyszerűen a nagy cégek / államok nem írnák alá, mert a gazdasági érdek előbbrevaló.
Konkrét esetben az internet, a globális social media felületek szabályozása ami ma már gyakorlatilag olyan közmű lett, mint az áram, ezért nem lehet se egy random cég se helyi politika szabályozása alatt.
Én ebben látom a jelenkor problémáját, hogy a 2. világháború után megindult ilyen irányú pozitív folyamatok megfordultak. Sok esetben egy-egy ország vette át a hatalmat, vagy épp gazdasági szervezet. Ehez hozzájön, hogy az emberek egyre inkább a szélsőséges, populista politika irányába indultak el, erre mondják sokan, hogy "régóta van béke", elfelejtettünk félni ezektől.