Hát, igen. Nem egy akciófilm volt. Igazából csak Petőfi feleségének voltak akciófilmbe illő történetei. De tényleg, mi lett volna, ha párszor nem mentette volna meg a férjét ( mármint a film szerint )? Azért az elkeseredettség, megalázottság, elnyomás, stb. ( amiben akkor a magyarok voltak ) azért rendben átjött ( kb. ez volt a helyzet ) , hiába látszott, hogy azért már a Lánchíd épülget. És persze a képtelenség ( ami a történeti iratok esetén is
így lehetett, mert én sem tudok nagy lövöldözésekről ), hogy lényegileg ilyen tömegek megúszták a napot komolyabb vérengzések nélkül, miközben Bécsben már barikádokon harcoltak. Az a nap tényleg egy nagy nap lehetett. Még Petőfi "Talpra magyarjában" való nagypofájúságát is elnéztem neki ( ... "sehonnani bitang ember, ki hogy ha kell, halni nem mer" ... ) , pedig eddig sose szerettem. Mivel kb. a filmben vázolt nyomorú helyzetben lehettek akkor ( és persze sajnos még most is ) a magyarok és valószínű hogy Petőfi is egy - kétszer lehetett puskacső közelében ( de inkább szembe vele ) és végigvitte a napot ( pedig inkább a felesége és a leendő gyereke mellett lett volna inkább a helye szerintem ) , amit ugye már tudunk, hogy nem véletlenül kellett, hogy így legyen, mivel a tények azért tények. Szóval egy jó, történelmi film szerintem, mert annak is készült. Nehéz lehet ma már visszahelyezkedni abba a korban, de szerintem jól megmutatta kb. az akkori magyarság helyzetét, mert a jelenkorban is kb. ez a helyzet továbbra is, habár azért már vannak néha előremutató jelek is, de a lényeg hogy a magyarok a szabadság jegyében születtek és mindig is a szabadság lesz az egyetlen dolguk, mindegy hogy épp hogy hívják az éppen elnyomó hatalmakat, eszméket, agyrémeket. Egyébként a mai két mondatom ( amit ráadásul részben én fogalmaztam meg először, habár a második mondat azért ismerősnek tűnik valahonnét máshonnét is, de együtt még nem láttam a két mondatot még a saját rendszereimben se ), habár csak egy szokott lenni : "Legyen rend és szabadság! Az igazság szabaddá tesz." bjosBjPress