Igen értem, hogy most nagyobb az ösztönzés, de ahogy én tudom elég sokan próbálkoznak 10+ éve:
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Microprocessors_made_in_China
Talán még a Zhaoxin a legkomolyabb közöttük és végül is amire nekik kell elég az is, de nyugaton nem versenyképes. Ha jól tudom már régen is saját kínai linux disztrót akartak mindenhová a windows függetlenedésért és annak a keretében saját CPU-t is. Értem én hogy a szankciók jobban ösztönzik majd a fejlesztést, de a gyakorlatban úgy tűnik egyszerűbb a szankciók megkerülése mint a fejlesztés. Bár amit én sem értek az a rengeteg kiképzett kínai mérnök mit csinál közben.... Mert ha megnézed a Zhaoxin termékeit 5 éve is olyan 5 éves lemaradásban volt, meg ma is olyan 5 éves lemaradásban van. Ha valami felzárkózik akkor 5 éve mondjuk 5 éves lemaradásban volt, ma meg 2 éves lemaradásban kéne legyen. Így nagyon könnyen az lehet hogy a régi technológiát eladják nekik jó pénzért, mint ahogy az 5g fejlesztés is ha jól tudom nem a földből nőtt ki, hanem sikerült nekik olyan cégeket megvásárolni akik 4g-ből jók voltak valszeg már 5g fejlesztéseik is voltak és akkor abból alakultak ki a kínai 5g verziók amik tényleg elég nagy piaci részesedést szedtek be.