Az a baj, hogy sok dolog csak felszerelés kérdése és az autógyártók szeretnek extra lóvét kérni ezekért. Persze, ha törvényileg van megszabva...
A kis fiestában volt tempolimit, de nem fékezett magától. Azt nem tudta. Ellenben, ha 3-mal átléptem a beállítottat, akkor sípolt. A vicces az volt, hogy visszafele is sípolt. Vagyis, ha átléptem 5-tel, majd visszalassultam, a +3-nál akkor is volt hangjelzés.
Egy kövérebb gázzal fel lehetett oldani a limitet, szóval nem volt gond, ha előzésnél a paraszt rálépett a gázra, ezért át kellett lépnem a sebességhatárt, hogy elmenjek mellette.
Viszont a bécsi emelkedőn nem tudta tartani, mert a gázpedál állásától függött, hogy mikor old fel. Ott meg eléggé le kellett nyomni. Az is igaz, hogy mindig Eco módban használtam, így, ha jobban menni akartam, akkor jobban is kellett taposnom.
Most egy kugát vezetek. Ebben már adaptív a limit. Vagyis nézi a térképet és figyeli a táblákat. Beállítások nélkül is már hangjelzéssel szól, ha átléptem a szerinte megengedettet. Ha beállítom a limitet, akkor azt tartja lejtön lefelé is. Magától fékez. Ha mondjuk 100-nál gurulok át a falutáblánál, akkor elég komolyat képes lassítani. De ilyet mondjuk nem szoktam csinálni. Ezen a kocsin nem használom az Eco-t, mert egyrészt nem jegyzi meg leállítás után, másrészt túlságosan is nyomni kell a gázpedált a normál haladáshoz is. Így még nem tudom, hogy mennyire kell letaposni, hogy feloldja a limitet. Előzésnél meg általában én oldom fel még előtte, ha úgy látom, hogy szükséges lesz.
Mivel hibrid, így végre nem vész el a fékenergia. A múltkor egy lejtőn kellett lassítanom 100-ról valami 40-re, mert utolértem egy traktort. 3 km-t visszatöltött.
Ebben már van adaptív, távolságtartó tempomat is. A gázt is kezeli. Pályán utolérek valakit, lassít. Kirakom az indexet, máris gyorsít. Elvileg képes lenne kikerülni is anélkül, hogy én kormányoznék, de ezt nem teszteltem. Nagyon kényelmes, de mindent nem hagyok rá. Adott esetben viszont veszélyes is lehet. Bár én még nem jártam meg, de a kollégával beszélgetve előjött a téma, aztán mesélte, hogy nagyon meglepődött, mikor a körforgalomnál a kamion eltűnt előle, a kocsi meg rálépett a gázra. A tempomatot általában nem használom autópályán kívül, de azért kipróbáltam. Faluban szépen tartotta az 50-et, elhagytuk a táblát, olyat odataposott, hogy csak kapaszkodtam. Mivel nem érte el a kívánt sebességet adott paraméterek szerint, még a benzinmotort is bekapcsolta. Ha én taposom le, akkor is bekapcsolja a benzimotort egy pillanat alatt. Úgyhogy a pedállal óvatosan játszom.
Van már benne sávaszisztens és sávtartó elektronika is. Ha azt érzékeli, hogy túl közel mentem a sáv széléhez, akkor ellanyhul a kormány abban az irányban és automatikusan arra késztet, hogy húzzam vissza. Télen zavaró vacak úton, de amúgy nagyon jó. Csak kicsit kell szokni. Egy gombnyomással a bal karon kikapcsolható. Emellett lehetne rezgést állítani, meg még nem tudom mit.
A sok érzékelő is nagyon hasznos. Pl. mikor pályán haladok és sávot váltanék, elég a megfelelő tükörre nézni. Ha van valaki közel mellettem, akkor a tükrön jelzi, így máris tudom, hogy nem kéne átmennem a másik sávba.
Az előttem haladó távolságát is jelzi színekkel. Ez állítható. Nálam a legnagyobb távolság van beállítva. Így elvileg biztos, hogy meg tudok állni, ha valamiért besatuznak előttem. Persze, hacsak nem tartom sárgában vagy pirosban. A szürke a nyerő.
Van ütközérse figyelmeztető is. Egyrészt szerencsére a fékre magától nem lép. Van pár kanyar, aminek a szélén parkolni szoktak és ilyenkor bejelez. Éles helyzetben soha nem szeretném tesztelni.
Olyan parkolássegítő van benne, hogy magától beáll. Sőt, megmondja, hogy hova fér be. Ezt sem teszteltem és szerintem soha nem is fogom. Ha a parkolás nem megy, akkor volán mögé sem kellene űlnöm.
Szóval ez az alsó-közép kategóriás kocsi is már telis-tele van hasznos cuccal, mely segítheti a biztonságos közlekedést. És mégsem építik bele mindegyikbe.