Macropus Rufus#4
sztem az elővilág nagy része akkor is kihalna ha nem ilyen gyorsan menne a folyamat, mivel az élő helye tűnne el. 20.000 évvel ezelőtt volt az uccsó nagy jégkorszak tetőzése. És olyan 1000 évvel ezelőtt volt egy kisebb jégkorszak tetőzése. Most ezekből jön ki a Föld. És vélhetően exponenciális össze függés van az eltelt idő és a melegedés közt. Mivel melegszünk olvadnak a jég/hótakarók amik am. a Föld hűtésében is részt vesznek. De mivel olvadnak ezért egyre kevésbé tudnak hűteni ami miatt gyorsabban kezdünk melegedni, ami miatt gyorsabban olvadnak stb… Hány faj tudod alkalmazkodni a megváltozott klímához 20.000 év alatt? Sztem nagyon-nagyon kevés, vagy esetleg egy sem. Persze biztos az ember is bele játszik a dologba, de sztem közel sem annyira, mint feltételezik. A Föld klímája am. is sokkal több ideig volt melegebb, mint most. Pár millió éve az átlag hőmérséklet vagy 10-12 fokkal volt melegebb mint most. És? Nem halt ki az élet, sőt! A magasabb széndioxid miatt sokkal dúsabb volt a növényzet, ami magával hozta azt, hogy az állatok is némileg nagyobbak voltak stb… Igaz, ez az embernek nem lett volna olyan jó, de ugye ezt a természet pont le fogja szarni. Ha kell akkor – sajnos – az ember menni fog a levesbe. És velünk együtt nagyon sok olyan élőlény, ami képtelen alkalmazkodni az új világhoz. De a termeszét ki fogja termelni azokat az élőlényeket, amik a megváltozott klímában is létezni tudnak. Az ember bele akar és bele is fog avatkozni ebbe a folyamatba. Kérdés az, hogy az jó lesz e vagy sem hosszú távon. Lehet nagyobb gázt okoz ezzel mint ami most már van…