• Vanek úr
    Csak pár apróság, amit én olvastam itt-ott (vagyis nem értek hozzá nagyon, csak annyira, hogy tudjam, szerencsejáték, bár hosszabb távon lehet nyereséges a jelenlegi helyzetben is).

Blokkokat átlag 10 percenként hoznak létre (amiben több tranzakció is van). A blokkok 'bányászatáért' jár a BTC. Vagyis nem igazán tudják felgyorsítani a folyamatot azzal, ha több a tranzakció. A több tranzakció arra kell, hogy emeljék a BTC értékét (ha valami iránt nagy a kereslet, akkor annak emelkedni fog az ára), semmi másra.

A 21 millió BTC-t 34 kornak nevezett időszakban fogják kiadni. Jelenleg a 4-esből 5-ösbe váltásnál járunk 2009 január 3-a, a bitcoin elindulása óta (vagyis olyan 15 éve). A 7. korban érik el a kiadott BTC 99%-át, a 10. korban a 99,9%-át, a 14.-ben a 99,99%-át; ....

Vagyis nagyon sokáig velünk lesz még (aki akarja, az előre számolgathat, hogy a 34. kor mikor is érhet véget - lehet, nem érjük meg), összeomlása akkor lesz várható, amikor a számoló/ellenőrző (vagy más néven: bányászó) gépek tulajdonosai kevesebb pénzt fognak keresni, mint amennyibe kerül az egész. Épp ezért nekik az az érdekük, hogy folyamatosan emelkedjen a bitcoin ára, hiszen a folyamatosan csökkenő BTC bevételt így lehet jó értékben valódi pénzre váltani, és realizálni a hasznot. Épp ezért egészen addig nagy lesz a hype körülötte, hogy fenn tudják tartani a keresleti oldalt, hiszen a nélkül összeomlana az egész rendszer (ami a bányászás megszűnésével előre látható, hiszen onnan már jelentősen kevesebb ember érdeke lesz, hogy magasabb legyen az ára, mint amennyiért szerezték a saját BTC-jüket). De -mint említettem- ez még meglehetősen messze van.