• grobs
    #14
    "Vajon miért is nem ölték akkor meg a maradék sok tízmilliót?"

    Mert aki tanult történelmet az tudja, hogy a teljes magyar lakosság nem volt annyi. A középkor végén Buda lakossága a királyi udvarra együtt kb. 13500 ember volt. A teljes Pest-Buda-Környékbeli mezővárosok lakosság 20 ezer fő volt.
    Az embereket pedig nem kellett megölni, mert meghaltak maguktól. Még a 19. században is jelentős volt a gyermek- és fiatalkori halál.

    A gépek (robotok), és az automatizálás azért nem vette el mindenki munkáját, mert anyag- és karbantartás igényes. Ezen kívül nem univerzális. Azaz attól, hogy jó drágán megvetted, még szükség van emberekre is mellé. Ráadásul képzett, drágább emberekre. Így a megtérülésük nem minden esetben garantálható.
    Az MI (valójában csak generátorok, de nevezzük MI-nek) sokszorosítása viszont kvázi ingyen van. A karbantartás pedig az első példány utáni többire vetítve minimális, és központilag megoldható. Így az ipari szellemi munkát olcsón ki tudja váltani.

    Persze ez legfeljebb marketing anyagban igaz. A ipari újságírás eddig is generátorokkal ment. Az ipari kódolás is jelentős generált anyaggal dolgozott. Az MI csak közelebb hozza, egyszerűbbé teszi a használatot. Az MI használat annyival növeli a hatékonyságot, hogy pótolja a hiányzó képzett munkaerőt. Ami sokkal nagyobb gond, hogy a klasszikus kapitalizmusban a megélhetés problémás lett. Míg reagen-i amerikában (és előtte) 1 gyári munkás gond nélkül fenn tudott tartani egy családot egyedül, és autót, lakást vásárolt, ma egy gyári munkás amerikában se jön ki egy fizetésből, és még így is szenvednek, illetve 70-80 órás munkaheteket nyomnak. 8 milliárd ember nem lehet PhD. Ugyanúgy meg kell élnie annak is akiből nem lesz kutató. Ha nem tud megélni tisztességesen, akkor meg fog nem tisztességesen.
    Így az új ipari forradalom egy döglődő társadalmat vág pofán. Nyilván úgy még nem volt, hogy ne lett volna valahogy, de úgy gondolom cudar helyzet lesz, és nem (elsősorban) az MI miatt. És ha a világ szebbik felén cudar lesz a helyzet, akkor itt sokkal rosszabb lesz. A világ egy összetett rendszer. Az MI egyetlen tényező a sok ezerből.

    Ezen kívül van egy klasszikus tézis: a legjobb az ha a konkurenciád is te vagy. Azok akik most örülnek, hogy milyen olcsón fognak tartalmat gyártani, pár év múlva pikachu szemekkel fogják konstatálni, hogy olcsón az MI tulajdonosa is tud tartalmat gyártani ha már nála van a generátor.
    Utoljára szerkesztette: grobs, 2024.04.08. 10:29:02