• militavia
    #8
    Minél komplexebb egy munkafolyamat, a kompetenciavesztés annál gyorsabb. Ezért nem tudunk viking hajókat építeni ma. Azt is a kor műszaki csúcs emberei csinálták. Amikor a hajókra nem volt szükség, akkor velük halt meg a tudás, írásos és tárgyi emlék meg kb. semmi.. Valami hagyományőrzők próbáltak agy 10-20-30 (?) éve replikát építeni és elsüllyedt első próbálkozásra.

    A civilizációnk működési elve nem kedves a tudás önmagáért, de a vicc az, hogy sokszor funkcionális megőrzéséért sem. A jenki nuki robbanófejek felújítása során újra fel kellett találni egy anyagot. Mert anno olyan titkosított volt, hogy nem maradt fenn róla elég anyag és akik dolgoztak vele meghaltak / elfelejtették.

    Lásd itt.

    De, ha jól emlékszem, akkor a Saturn V hajtóművet sem tudni pontosan, hogy hogyan gyártották, mert a workshopban a tervezési művezetéssel készült egy változtatások egy részét nem dokumentálták. Az Apollo program végetért, a tudás meg elveszett. Amikor kiindulási alapnak akarták venni, akkor esett le a tantusz, hogy csak a kezdeti tervek voltak meg, de maga a végtermékről már nem volt elég adat.

    Stb.
    Utoljára szerkesztette: militavia, 2024.04.04. 12:49:35