• militavia
    Egyetértek. A mai "MI" csak azt tudja, amit egy ember meg tudni neki mutatni és másolni, de azt is átlagban szarul. Egyes mechanikus feladatokra a nagy számítási kapacitásra gyorsabban képes, mint egy ember, de ettől nem okosabb nála.

Az autóm sem okosabb csak azért, mert gyorsabban meg, mint ahogy futni tudok...
    A számítógép sem okosabb, mert több százezer órás tanítással fest valamit. Ha én is rászánnék annyi időt, akkor én is jól festenék.

Amikor a sakkprogramok legyőzték az embert, akkor is az egy szem nagymester mintha sok ezer csúcskat ellen játszott volna egyszerre, hiszen azon meccsek alapján tanították be azokat is és látta a mintákat. De ettől a sakkprogram nem talált fel semmit, csak jobban választ optimális megoldást EGY emberrel szemben.

De szem-kéz analógia. Ha egy háttérből ki akarok vágni egy képet, pl. égháttérben levő repülőgépet, akkor egyszerű, egyszínű estén a képszerkesztők időtlen idők óta képesek rá. Vagy, ha a cél objektum egyszínű és a háttér peipta. Ezt és 1 pixel pontossággal is megteszem kézileg, csak kurva lassan. Csak én ÉRTEM, hogy mit csinálok. Az MI számára meg egy algoritmus próbálja eldönteni, hogy hol ér véget egy tárgy és hol nem. De mivel nem érti, ezért nem megy neki. Ha egy fekete háttér összeér mondjuk egy fekete köpennyel, akkor nem tudja intuitíve kikövetkeztetni, hogy ott mi van, mert nem érti, hogy mi az, hogy köpeny meg sötét. Ő csak RGB-ben (vagy bármiben) kódolt pixeleket lát, ahol n+1 paraméter alapján próbál objektumokat találni és osztályozni.

Az MI semmire nem képes, amire egy ember ne lenne. Pont egy olyan eszköz a mai "MI", mint egy írógép. Azzal mindenki, aki elég képzett egyformán szépen tud írni. Nem mint egyesek pocsék kézírása.

Nagyából itt vagyunk ma. Szép képeket tud mixelni az MI, csak a kérdésekhez képest full random kimenetekkel.

Munkámmal kapcsoaltos tök alap technológiai kérdésekre sem tud válaszolni az MI. Egy laikus megenné a rizsát, amit elém tolt, és meg akkor konstatáltlam, hogy "eszedbe ne jusson az MI-re hallgatni".