• Kotomicuki
    #3
    Csupán a magántulajdon felső határát kéne korlátozni...

    Egy cég, minél nagyobb, annál hatékonyabb tudna lenni - saját előállítású termékek, amiken nincs rajta a részegységenkénti, folyamatosan görgetett nyereség, szállítási költség&tsai, mint árnövelő tényező - , amennyiben nem a halott pénz termelése lenne a(z egyetlen) célkitűzése - pl. tőzsde&tsai.
    ...és minél hatékonyabb a cég, annál olcsóbban tudja előállítani a termékét, ami a további, alacsonyabb árszintet jelentene a termékeihez tartozó piacokon.

    Természetesen, a piaci körforgáshoz hozzátartozik a termelőegységek kifizetése is - ez alatt a humán munkaerő értendő és nem csak a vezetői szinttől kezdve, ugye - , ami megteremti a fizetőképes keresletet a cégek termékeire.
    Na, ez utóbbiról feledkeznek meg a legtöbben, miközben nem értik, hogy miért is van szarban a kóceráj... /Mekkora balhé is kerekedett abból, hogy Kínában gyártattak az otthoninál sokkal "olcsóbban".../

    Igen, mindehhez az állam erényét és igazságosságát előbb vissza kéne állítani, hogy a "testvériség, szabadság és egyenlőség" ne csak egy hazug szlogen legyen a "demokráciákban"...


    Amennyiben különválik a zintel, akkor az így megdráguló termékeinek a költségtöbbletét:
    - a fogyasztókra terhelik, ezzel is előrébb hozva a "piacalapú társadalommodell" összeomlásának pillanatát, de addig is mindenképp tovább növelve a piac zsugorodásának ütemét
    - lenyeli a két félcég és pl. kevesebb halott pénzt dobnak ki az ablakon ennek a "hiánynak" a fedezésére

    ...lehet tippelni, hogy melyik fog bekövetkezni... ;)

    Szerintem a töketlen cégirányítás és a kapzsi tulajdonosi kör elhibázott döntései miatt nem a céget kéne büntetniük az osztódással, csupán némi önmérsékletet tanúsítani és rendbe is jönne a vállalat, igaz az előbbiek miatt "elvesztegetett" éveket nem egyik pillanatról a másikra lehetne "visszahozni".
    De, amennyiben nem változik a habitus - az egész világon - , akkor az állami pénzek sem tudnak segíteni a cégen, legfeljebb a kiválasztott tulajdonosi kör bankszámláján növelheti tovább a már amúgy is halott pénz mennyiségét - teljesen fölöslegesen és csak az emiatt elkerülhetetlené váló társadalmi összeomlásig.