bdzsana#6
Mert ez nem a felhasználoknak szól főleg, hanem az Apple és Google szolgáltatásaitől függő vállalatoknak. Több 10 vagy 100 ezer cég függrészben vagy teljesen ezektől az óriáscégektől ezért van szükség ilyen szinten szabályozásra. Vannak cégek mint pl egy bank akinek van mobil alkalmazása is ezek részben függnek tőlük és vannak akiknek a mobilalkalmazás a fő termék/szolgáltatás. Neked van választási lehetőséged, egy cégnek nincs, ha egyik platformot kihagyja az azt jelenti a lemond a piac feléről.
Hogy jobban megértsd mi a különbség cég és cég között, legyen mondjuk egy éttermed amit holnap bezársz. Kit fog érdekelni? Max az alkalmazottaidat.
Mi történik ha a Google és Apple holnap leáll? Magával ránt több tízezer tőle függő céget és elég valószínűleg a teljes nyugati gazdaságot.
De egy kevésbé drasztikus példa játékfejlesztéssel mert én azzal foglalkozom. Ha mondjuk eltöltök 2 évet egy tankos játék fejlesztésével elköltve mondjuk 2 millió dollárt aztán egyik pillanatról a másikra azt mondja Apple hogy nem fogja engedni a tankos játékokat mert az erőszakos tartalom nem illik az imídzsébe. Tönkre is mentem. Elvesztettem a piacom felét. Nyilván neked nem egy nagy szám ez, de ez csak egy példa, egy egyszerű policy changel amit igen gyakran csinálnak, több más céget tud kivégezni. Egy kormánynak előre be kell jeleteni vagy 2 évvel ha valami drasztikusra készül ami több cég üzleti modelljét törheti meg hogy felkészüljenek, jelenleg Applenek és Googlenek ilyet nem kell, pedig nagyobb a függőség feléjük lassan mint egy teljes állam felé.
És ezek a cégek nem tervezik a növekedésüket leállítani évről évre nagyobb hatalmuk van amit természetes abba forgatnak, hogy mégtöbb hatalmuk legyen, komkurenciákat tesznek tönkre vagy vásárolnak fel.
Ez egy óriási rizikó minden államnak, és az a feladatuk hogy a függőségeket és ezt a rizikót csökkentsék és korlátozzák ezeknek az óriás cégeknek a hatalmát. Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2024.02.22. 09:26:13