• takysoft
    #1
    "Életciklusa vége felé jár a PS5, a Sony nem is tervez nagyobb játékkal rá"

    Hú, azért annak ellenére, hogy ez amúgy igaz, van benne csúsztatás rendesen.

    Mert igen, ez igaz. De azt is fontos látni, hogy tradícionálisan 7 évre van egy konzol tervezve. Ez már jó rég óta így megy, és nem is lenne okos dolog rövidíteni rajta, mert pont ettől értékes a játékosoknak.
    Na most 2020 novemberében mutatták be, így én őszintén szólva csodálkoznék, ha 2027 előtt jönne valami újabb.

    Még ha meg is sürgetik a dolgot egy kicsit, akkor is 2027 eleje felé. De kétlem, 2 okból:

    1: A PS5 egy erős konzol. Bivalyerős, Oké, lassan már minden nagymamánál befigyel egy 4K TV, és a játékosoknak vannak igényeik, de azért ahogy a legtöbben játszanak arra bőven elég a PS5 ereje. Nem azon múlik a játékeladás, hogy van-e benne raytracing, lássuk be.

    2: A Sony nem akar konzolt eladni. Játékot akar eladni, a konzolokon buknak. Gyártási költség alatt árulják őket, és a profit a játékeladásokból jön. Pont azért, hogy a rendszer hozzáférhető legyen annak is, akinek nincs sok pénze. De játékokra később tud többet is költeni kisebb részletekben

    A Sony-nak baromira nem sürgős a PS6. Még ha a Microsoft bevágna egy újabb generációt, akkor sem. De amúgy nem fog, mert nekik se sürgős a dolog.

    Amiben a cikknek igaza van:
    Egy kedvenc kis időzetem jtu eszembe, amit egy katonai repülőgép-tervező mondott egyszer: "Ha már a levegőben van, akkor az nekünk már történelem."

    Egy új konzol életciklusa 2 fázisból áll:
    Megjelenéskor tolni, mint az állat. Agyonpatchelni, javítani, promózni, hajtani előre.
    És az életciklusának a második felében a konzol igazából már csak fejőstehén. Dolog nincs vele nagyon. Éli a kis életét, nagy odafigyelést nem igényel már. Ilyenkor kell ráfókuszálni a következő generációra.

    Elhihetitek, a PS5 még piacon se volt, de már ott azt tervezgették, hogy mi lesz a PS6-ban. De most, hogy a PS5-nek már csak 3-4 éve van hátra, meg kell kezdeni az aktívabb munkát.

    Mert egy konzol kifejlesztése azért egy fokkal összetettebb, mint egy PC összeszerelése, na.

    És így van ez a játékokkal is. Egy komolyabb videojáték fejlesztési ciklusa NAGYON hosszú idő manapság már. 4-6 év, de a stúdió és a játék méretétől függően ez lehet rövidebb(PalWorld) vagy hosszabb is (BGE2, Star Citizen :D )

    A Sony nem "tervez" nagyobb játékokat a PS5-re, mert amiket ki szerete adni PS5-re, azok már bőven fejlesztési ciklusban vannak. És nyilván ezek nem a legnagyobb ötleteik, mert azokat nyilván a PS6 megjelenésére tartogatják, hogy legyen nagy húzónév az új konzolra.

    Szóval.... részben igen, a cikk "igaz".
    De azért ebből senki se szűrje le azt, hogy holnap jön a PS6, meg hogy PS5-re már nincs játék.

    Eleve a Sony eléggé titkolózik az új hardverrel kapcsolatban ebben a fázisban még, így csak a nagyon megbízható fejlesztők kapnak olyna kit-eket, amikkel PS6-os fejlesztésekre lehet tervezni. A többi kiadó még évekig kiad kb minden játékot PS5-re is a PS6 megjelenése után is.

    Szóval ha konzolt szeretnél venni, most sem rossz ötlet egy PS5. Messze van még a PS6 ideje :)