• kvp
    #18
    A youtube-nak alapvetoen joga van ellenorizini a betoltott weboldalai integritasat. A reklamblokkoloknak meg nem kiszedniuk kellene a reklamokat, hanem elrejteni. Tehat a weboldal es a szerver ugy latna, hogy letoltottek es betoltottek oket, csak nem jelennek meg. Ezzel a beszurt videos reklamok is eltavolithatoak lennenek ugy, hogy a youtube szervere lejatszottnak latna es meg a bongeszoben futo oldal javascript-je is ugy latna, hogy lementek.

    Persze a youtube hasznalhatna tartalomba fuzott inline reklamokat, amik letoltes eseten is benne maradnanak a videokban, de akkor is bele lehetne tekerni, plusz dinamikusan kellene ujrakodolniuk a stream-eket, ami anyagilag nem erne meg nekik.

    A fizetos es ingyenes internetrol csak annyit, hogy az ember fizet az isp-nek a sajat hozzafereseert es savszelessegeert. A weboldalak meg fizetnek a sajat isp-juknek a sajat hozzaferesukert es savszelessegukert. Az egyik isp nem tudja a koltsegeit kiszamlazni a masiknak, bar sok europai szerette volna ezt meglepi az amerikai tartalomszolgaltatokkal szemben. Akkor persze azok is kerhetnenek penzt a tartalom hozzaferesert a felhasznaloktol vagy raterhelhetnek megtekintesek dijat a user net elofizetesere, mint regen a telefonszamlara.

    De egyebkent igen, a fizetos facebook megjelenesevel egyre tobb oldal fogja a csak elofizeteses modellt valasztani. Tehat majd fizetunk az isp-knek a sajat net hozzaferesenkert es fizetunk a weboldalnak az o net hozzaferesukert es szerver terhelesukert, plusz a tartalomert. Es ha minden jol megy majd fizethetjuk a percdijat a sajat gepunk windows elofizeteseert is. Ezt hivjak globalis vad kapitalizmusnak.