manypet#57
Egyrészt ahogy írtam is, az, hogy a saját gépemre mit telepítek, az szerintem csak rám tartozik, mint ahogy az, hogy te mit raksz a tiedre, az meg csak rád. Ebből érdemes kiindulni. Más gépébe belenyúlni nem igazán etikus.
Másrészt nem szopatnak vele senkit. Maximum a YT-ot, de valójában azt sem. Ugyanis attól, hogy a reklámot nem látja az illető, még megnézi a tartalmat. Azaz pl. növeli a látogatottságot. Plusz segít az adott célcsoport belövésében, hiszen a reklámot nem néző látogatótól is sokat tud a YT.
Harmadrészt ha a YT-nak vagy másnak nem tetszene ez így, akkor minden tartalommegtekintés fizetős lenne. Mert megoldható az is. Belépsz az oldalra regisztráció és fizetés után, és látod a tartalmat. Ezt már az internet hőskorában is csinálták. A YT meg a többiek azért nem csinálják, mert így jobban megéri nekik. De simán lehetne. És akkor hiába az adblocker. Ja, vagy úgy a kutya sem nézné a YT-ot? Igen. Egyszerűen a neten az emberek 'ingyen' akarnak mindent, mert a net annak idején így indult. A legtöbb tartalom ingyenes volt. És ez segítette elő a gyors fejlődését, ami nélkül YT sem lenne. Ugyanakkor pont a cikkben lévő példán is jól látszik, hogy a net elindult egy fizetős irányba. Nyilván nem minden része, de egyes részei igen. És ha minden jól megy, ki fog alakulni egy, a többség számára elfogadható fizetési megoldási modell. Valószínűleg úgy, hogy lesz, ami tényleg ingyenes, azaz amit jótékony emberek raknak fel, lesz, ami reklámmal fizetős, meg lesz, ami közvetlenül fizetős. És ez így jó.
Ja és ne feledjük, hogy a YT mögött álló Google honnan szerzi a pénzét:
TARTALOMLOPÁSBÓL!
Én a kezdetektől fenn vagyok a neten. De nem láttam annak idején azt, hogy a Google nevezetű keresőcég engedélyt kért volna bárkitől is, hogy az adott illető weboldalán lévő tartalmat lemásolja a saját gépére, majd abból pénzt tarháljon. Pláne nem láttam arra vonatkozó engedélykérést, hogy mondjuk egy 'mi a linux' keresőkifejezésre egy másik weboldal tartalmát leszedje, és azt a saját weblapjának a tetejére kirakja, mintha az információ tőle származna.
Tehát ha már lopásnál meg hasonlóknál tartunk, én előbb inkább a Google háza táján kapirgálnék először.