Beviteli eszköz: Ha már egyszer telepítek egy win-t, akkor minek telepítsek linux-ot? Anyu gépe 700 km-re van. Szóval...
Egyetértés: Mondanám, hogy ez jó, majd meglátjuk később.
Win-re térés: Időnként ki szoktam próbálni egy-egy Linux-ot. Alapvetően a Mint-et szeretem és abból is a Cinamon-t. Egy laptopon ezt használtam. Arra, hogy böngésszek, filmet nézzek és virtuális W7-en keresztül a kocsit babráljam OBD-vel, tökéletes volt.
Az asztali gépnél most egy G910-es billentyűzet van. Már régóta. Mikor utoljára néztem, akkor még gondok voltak vele Linux alatt. A MadCats egér gombjait sem sikerült életre kelteni. Pedig volt hozzá leírás. Csak nálam nem működött. Itt ugye (nem) "egyetértés"-ről lehetne beszélni. Most egy Razor egerem van. Ezt már meg sem próbálom, mert ez még win alatt is szörnyű. A szoftver valamit eltol a gép leállításánál, így az egér alaphelyzetbe kerül, ahelyett, hogy megtartaná az utolsó beállítást. Belső memória van, de, hogy az miként működik... Más fórumon sok jót nem olvastam róla. A Logitech billentyűzet legalább megtartotta a színbeállításokat, míg áramtalanítva nem lett a gép. Legalábbis egyes verziók. W11-re meg már csak a G-Hub érhető el, ami hulladék. Illetve valahonnan biztos lehetne még keríteni egy LGS telepítőt.
Utoljára úgy 4 éve próbáltam Linux-ot. A gépet nem használta ki megfelelően és a 4K-s videókat sem játszotta le megfelelően. Feltettem egy win10-et és megy. 1-2 havonta újra kell indítani a gépet (24/7-ben megy), de amúgy nincs vele gond.
Gondolkodom, hogy újítani kellene, de nem tudom, hogy találok e IGP vagy AGP-s procit HDR funkcióval és 35W körüli TDP-vel. Majd utána kell néznem. Akkor megint megnézem, hova fejlődött a Linux. Erre a gépre nincsenek ilyen extra nyalánságok kötve, mint a másikra.
RPI-vel is játszottam már, mert van szedrem. Egy 4B, 4 GB-os. A 4K-s tartalmakkal nem kell játszani rajta. Másra tökéletes lehet. Egy hétig volt DNS kiszolgáló reklámblokkolóval, de valószinű meghalhatott a kártya, mert nem akart működni. Most egy 3D nyomtatót szolgál ki másik kártyával.