• kvp
    #4
    Van egy viszonylag egyszeru magyarazat. Nemetorszagban es Asztriaban ugyanannyit fizetnek a multik mint itthon. Marmint nem aranyaiban, hanem abszolut ertekben. Ami Magyarorszagon meg elfogadhato vagy jo fizetes az mar Becsben vagy Berlinben nagyon alacsony. Persze miert fizetnenek tobbet a nyugati helyszin miatt, ha ugyanazt a munkat Magyarorszagon vagy Erdelyben ugyanannyiert ugyanugy elvegzik?

    Aki nem hiszi el, keressen ra az allasajanlatokra. Pl. ugyanaz a DBA munkakor ugyanakkora brutto fizetessel van meghirdetve Becsben mint Nagyvaradon. Amelyik helyen elobb talalnak embert ott veszik fel. Amig az EU-n belul az arak (azaz a megelhetes koltsege) nem lesznek azonosak, addig nem igazan mukodik a fizeteseket azonos szinten tartani. Persze azonos arakhoz azonos adorendszer es ehhez egyetlen kozponti kormanyzat kellene. Akkor nem szamitana, hogy valaki Hollandiaban, Lengyelorszagban vagy Olaszorszagban el. Azonos arak, azonos fizetesek es azonos elerheto eletszinvonal lenne mindenutt. (es ezutan lenne erdemes megnezni az orszaghatarokon kivuli outsource lehetoseget, pl. azsia vagy ujabban afrika iranyaba)

    ps: A cikkben emlitett diplomasok szamanak csokkenese azt jelenti, hogy eddig mernokoket vettek fel technikusi poziciokba is. Most mar a mernoki pozociokba is csak technikusokat talalnak, mivel most mar mernoki munkaert is csak nyugati technikusi penzt fizetnek. Ezert a penzert meg kapnak keleten mernokot is, de egyre kevesebbet, mig nyugaton senki hozzaerto nem jelentkezik. Mivel a masik kontinensre torteno outsource problemas, ezert egyszerubb megoldaskent onnan hoznanak diplomasokat, viszont a forras orszagokban sincs beloluk eleg es sokszor ugyanakkora vagy tobb penzt kapnak helyben mint amit az EU-ban hajlandoak ajanlani nekik. Raadasul ott az arak jelentosen alacsonyabbak, tehat az azonos penz is tobbet er. Az EU-nak gyakorlatilag se termeszeti eroforrasai, se anyagi, se szellemi tokeje nem maradt.