• Dodo55
    #52
    "Amennyire en latom a tenyleg szegeny reteg tobbnyire bekesen fosztogat, de a tarsadalom felso reteget ez nagyon kis mertekben befolyasolja, mivel ok elkeritett es orzott lakoparkokban laknak. A kozeposztaly meg szepen csendben megszunik"

    Hosszútávon ez azért nem fog működni, mert a társadalom felső rétegének tagjai nem önellátóak a saját kezeikkel, hanem a szegényebbekkel szolgáltatják ki magukat. Ha viszont nincs elég finom lépcsőzetesség, akkor ez kétszeresen is bukta. Egyrészt mert majd basznak őket kiszolgálni a szegények, ha nem lesz középosztály aki a fentebb és lentebb lévők nyelvét is beszélné (értsd a fentebb lévőktől el tud kérni megfelelő javadalmazást, míg a lentebb lévőket meg tudja győzni az együttműködésük érdekeiről), másrészt meg mert a legszorgalmasabbakat mindig az előrelépés lehetősége motiválja (amivel szemben a széleskörűen alkalmazott fenyegetés vagy büntetés általi elrettentő motíváció sosem valós opció, mert hatalmas tömegekben szül elfojtott dühöt, ami egy idő után garantáltan robbanni és pusztítani fog), ehhez pedig szintén minél sűrűbb lépcsőfokok az ideálisak.

    "Magyarorszag eseten annyira nincs nagy polarizacio, itt meg van esely megtartani az 1970-es, 1980-as evek munkasosztalybeli eletszinvonalat a lakossag tobbsege szamara."
    Igen, szerencsére ezt én is így látom, sőt. Itt van egy relatív jó képességű munkásosztály, és hiába van egy másoktól erősen függő díszelit is (akiket azért persze némi áldozatok árán kitart a társadalom, hogy az ide tartozók ne érezzék ellenségesnek a légkört, hanem békében és boldogságban élhessék ők is köztünk a felszínes kis beképzelt életüket), a tényleges hatalom és a legnagyobb vagyonok viszont itt emberi kvalitások szempontjából vizsgálva sokkal inkább (és az idő haladtával mára egyre inkább) cselekvőképes középosztálybelieknél vannak, mint sem a magukat valakiknek tartó, de önállóan szinte teljesen cselekvőképtelen "felső rétegnél". Mondhatni ezt így kifogtuk, egyébként szerintem a népességfogyás egyetlen pozitív hozadéka, mert egy idő után ugye ha nincs már akivel a nagytudású, kiemelkedő képességű egyének vérre menően versenyezzenek a maguk területén, akkor kizárólagos bizalmat fognak élvezni a társadalomban és ezzel szép lassan átvándorol a köreikbe a hatalom minden eleme (szimpla gravitációs hatás). Aztán persze több generáció múlva az ő leszármazottaik kerülhetnek majd abba a helyzetbe, hogy az örökölt vagyonukat fitogtatva kikiáltsák magukat ténylegesen kiemelkedő kvalitások nélkül is egy új funkcionális elitnek, de ez nálunk majd várhatóan kb. csak már az unokáink vagy dédunokáink generációjában fog legközelebb eljönni, tehát egyelőre nem aktuális még erről beszélni.