• Dodo55
    #47
    "Igen, a tiszta infrastukturara atallas kozel 2-300 evvel vetheti vissza a lakossag tobbsegenek az eletszinvonalat"

    De csak abban az esetben, ha ilyen érthetetlen mértékben kapkodunk, mint amilyen elképzelések erről ma vannak és a "nem tiszta" infrastruktúrát ennyire idő előtt, ráadásul a természetes kikopás helyett diszkriminatív szabályozások útján ki akarjuk vezetni.
    Sok céllal és akár eszközzel is egyet tudok önmagában érteni, viszont ez az aspektusa egetkiáltóan zavar a manapság gyakori "környezettudatos" / "klímasemleges" elképzeléseknek (pl. belsőégésű motorok forgalmazásáank betiltása, háztartási gázkészülékek betiltása, stb...).

    És az csak egy hangyányi egyéni dolog, hogy saját magamra vetítve plusz költségeket okoznak esetleg vele és alkalmazkodni kényszerülök majd olyan megoldások használatára, amiket technológiailag - egyelőre - veszélyesen kiforratlannak és a mára már épp a falig eltolt költségcsökkentő őrület miatt sok esetben borzasztóan silánynak tartok, de ezt még nyilván le lehet nyelni utolsó pillanatban, ha nem tudom sehogyan sem megakadályozni. Egyszóval túlélem. Viszont mi lesz azokkal, akikről itt most szó van, hogy gyakorlatilag visszalöknénk őket 200-300 évvel? Vagy akár csak 100 évvel. Egyrészt azért mégis csak gondoljunk bele mit élhetnek majd át, főleg ha olyan rétegekről van szó akiknek már a panelbe költözés nagy szám volt annak idején és azóta is a még tovább előrelépés lehetősége táplálta a társadalom fáradhatatlanul dolgozó tagjaként való részvételük szorgalmát, másrészt gondoljunk abba bele, hogy hogyan jönnek majd oda az utcán pl., amikor meglátnak minket kiszállni az elektromos autóinkból, vagy bármilyen más módon feltűnik nekik, hogy mi a "haladósorba" beállt pénzesebb vagy kivételezettebb réteg tagjai vagyunk? Mert bizony ma nincsenek ekkora különbségek, a panelban lakók ha tehetik kiköltöznek az agglomerációba olcsó (gázfűtésű) családi házakba, meg vesznek valami golyóállónak bizonyult 20 éves használt autót és elégedettek tudnak lenni az életükkel. De ha elvesszük tőlük aztán ezeket a megfizethető lehetőségeket és majd nekiállnak sértetten fújni ránk azért, mert velük ellentétben mi - hogyha a korábbinál 3x-os áron is, de még mindig - megengedhetünk olyan előnyös dolgokat amik az életünket lényegesen megkönnyítik, akkor az hová fog vezetni vajon? Vagy kérdezhetném úgy is, hogy miért kell a történelemnek rendszeresen emlékezetnie arra az akár gazdasági, akár politikai síkon túl nagy felelősségel járó hatalmat felvállaló vezetőrétegeket, hogy ha nem vigyáznak eléggé a természetesen idővel mindig kialakuló, de a túl hirtelen vagy túl radikális változásokra borzasztó kényes társadalmi egyensúly sértetlenségére és így a nép úgy érzi kibasznak velük, akkor végül mindig megunják ezt és egy mozdulattal lesöprik őket?
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.05.25. 23:20:16