• Cyberdog
    #11
    S a mérete sem stimmel... Régen 79-80 ezer fényév átmérőjűnek vélték. Most megközelítőleg 100 - 120 ezer fényévnek vélték még pár hónapja. Viszont az új mérések szerint a galaxisunk 200 ezer fényév átmérőjű is lehet,

    De egy másik kutatás ezt még jóval nagyobbra teszi, úgy 2 millió fényévre. Bár ez a 10x-s nagyság a sötétanyagnak és egy alig érzékelhető gázkorongnak köszönhető, ami a fényes tartományon túl terül el. A kutatás kitér arra is, hogy miként jöhetett ki ez a rendkívül magas szám.

    Alis Deason, az angliai Durham Egyetem asztrofizikusa és kollégái, a közeli galaxisok segítségével határozták meg a Tejút peremét. A galaxis átmérője 1,9 millió fényév ± k 0,4 millió fényév körül határozták meg a mérések alapján – írja a csapat az arXiv.org oldalon (2020.02.21) közzétett cikkében.

    (már megint a brit tudósok :) )

    Ez is elég érdekes téma, hisz mindig is az volt a gond a galaxisunk vizsgálatával, hogy ugye benne élünk, létezünk vagyunk. S ez rendkívül nehezíti annak vizsgálatát. Érdekes figyelemmel kísérni, hogyan fejlődnek és változnak a méréshez szükséges technológiák és módszerek is.

    Bár az emberi hozzáállás és gondolkodásmód is miként változik ebben a témában, az is érdekes.

    Mindig az Androméda-galaxishoz hasonlítjuk, mintha nekünk, a galaxisunknak, le kéne győzni az Andromédát méretben. Bár úgy sem fogjuk bejárni a 100-(...)-200 ezer fényévet soha sem. Legalábbis jó néhány emberöltőn belül biztos, hogy nem.