• kvp
    #18
    "a PVC ipari gyártása 1938-ban indult meg, habár már száz évvel hamarabb felfedezték. Tehát egészen addig semmilyen tömeggyártott eszközben nem volt semmilyen műanyag, és jópár év kellett az elterjedéséhez"

    Az ugye megvan, hogy az elso vilaghaboru utani idoszak 1918 es 1939 kozott volt? 1938 az pont a vege. Tehat a muanyagok nelkul a 18-39 kozti szinvonalon allnank. Volt par repulo, nehany auto, csak kozben eleg sok lovaskocsi is.

    "pl. a szénszálas anyagok forradalmasították a közlekedést, kezdve a repüléssel és a hajózással."

    A szenszalas anyagok gyakorlatilag a muanyagok egy fajtajanak tekinthetoek, raadasul tobbnyire sima muanyag gyantat hasznalnak kotoanyagnak. Rosszabb az ilyen alkatreszek ujrahasznosithatosaga mintha sima tomor ABS-bol lenne.

    Amirol irtam az elozo hozzaszolasban is, hogy a chipgyartasban es a nyomtatott aramkoroknel iszonyu draga lenne visszaterni a muanyag+rez technologiarol a keramia+arany alapura. Letezik meg, de ma mar urbeli felhasznalasra sem igen hasznaljak. Lehet akarmilyen aluminium auto meg preselt papir csomagolas, ha nem tudunk olcson aramkoroket es aksikat gyartani, marpedig ezekhez nagyon kell a muanyag, mert a keramia draga es nehez, a fa es a papir pedig tul durva szerkezetu es kemiailag instabil.

    "Vagyis ki fog derülni, hogy a hulladék égetés a legkörnyezetbarátabb, erőművekben."

    Ha legkori szendioxidbol eloallitott metanbol keszult a muanyag, akkor raadasul teljes mertekben szendioxid semleges is. De azt az eljarast mar Madach is emlitette, nem mai talalmany.