• Dodo55
    #33
    "Igen ez. Ezen állításod szerint a covid előtt és után is +10%-pont volt/lesz a magyar infláció, hiszen mi egy türelmes nép voltunk/vagyunk."
    Teljesen elsiklasz amellett, amit mondani próbálok. A covid előtti időkkel nincs összefüggésben a logika. A covid során lehetett megfigyelni, hogy jó állapotban van épp a magyar nép tűrőképessége. Időrendi sorrendben tehát az erre adott reakció nyilván csak az ezt követő időkben történhetett meg. Az meg, hogy a kereskedelmi szektorban egyes szereplők tisztességtelen eszközöket alkalmaztak a szándékos árfelhajtás érdekében marhára nem csak egy feltételezéseken alapuló vád, hanem egyre szélesebb körben bizonyított tény, ahogyan a hatósági vizsgálatok eredményei sorban ismertté válnak, lásd pl. épp tegnap:
    https://index.hu/gazdasag/2023/05/26/gazdasagi-versenyhivatal-gvh-nyereszkedes-inflacio-nyereszkedes-extraprofit/
    És ehhez kapcsolódóan ez is igen csak érdekes fejlemény épp:
    https://index.hu/gazdasag/2023/05/26/tesco-bombariado-versenyhivatal-gvh/

    "a nagy Fidesz nyalizásod közepette"
    Amikor elmondom nem egyszer, hogy milyen szomorú, hogy az ország nem képes kompetensebb vezetőket találni az ellenzéki szerepre jelentkezők nagy átlagban hajmeresztő színvonala miatt, hanem sok-sok éve egy stabil, de középszerű "legkisebb rossz" elvén rendszeresen megválasztott kormánnyal vagyunk kénytelenek beérni, akkor az neked nyalizás. Egész véletlenül nem szélsőséges neked picikét a gondolkodásod?

    "Szvsz. az infláció végső soron arra vezethető vissza mert a kormányunk nem EU-s kooperációban hisz hanem a harcban és a populizmusban látja az identitását."
    Azzal egyet tudok érteni, hogy ennek is lehet benne szerepe, hiszen fel is vállalják az EU egyes szélsőséges nézeteit képviselő szószólói, hogy többek között mindenféle jogtalan gazdaságpolitikai eszközt is elfogadhatónak tartanak megragadni a demokratikusan megválasztott magyar kormány megdöntése érdekében.

    "Cherry picking. A valóság az hogy a kiskereskedelmi forgalom csökken"
    Hát de ember, amikor azt mondom, hogy ott rohad meg az áru a polcokon, akkor az egész véletlenül nem pont ugyanazt jelenti, hogy a kiskereskedelmi forgalom csökken?

    "Értem hogy ezt szeretnéd, csak a cégek nem így működnek."
    Persze, ez egy jelen valóságtól kissé elrugaszkodott ötletelgető-vitázó gondolatmenet része volt. De azt sose ignoráljuk azért, hogy pozitív visszacsatolással bizony a cégek sem kivételek az alól, hogy a társadalom érdekeit jobban szolgáló magatartásra rá lehessen őket venni.

    "Nem az, mert a mintában látszik hogy skandinávia a top, és végülis te magad is levezetted hogy csóringer magyar(aki korrelál kelet Európával) jobban lophat csak azért mert csóringer"
    Nem. Én azt vezettem le, hogy a kísérlet egy egzakt jelenséget mér, ami közel sem egyenértékű még a becsületesség morális síkon való előfordulásával. Egyébként ha úgy végezték volna, hogy utána mindig odamegy valaki és közli, hogy "nem találtál itt egy pénztárcát?", és az lett volna a kérdés hányan tagadják le azok közül akik előtte már felvették és elrakták, meg hányad adják oda, az már valamennyivel közelebb lehetett volna a kívánt kérdés megválaszolásához. Így viszont ebben a formában mint mondtam, sokkal inkább reprezentálja egy-egy adott nép körében azt, hogy mennyire tartanak a megbélyegzés miatt attól, ha egy talált tárgyat el mernek rakni (mennyire "gáz" felvállalni, hogy nekem az a kis pénz jól jön ha amúgy senki sem keresi), mint sem hogy ténylegesen mennyire becsületesek.

    "Ismét megkérdem: Hazudtál ebben?"
    Igen, elnézést, nem szándékosan, de aztán eszembe jutott, hogy pl. a Forma 1 a köztévén megy és azt sokan nézik, velem is előfordul néha. Ellenben amit a "köznép" körében látok, hogy sokkal inkább rá vannak szívódva, az a "zertéell", szokta is gyakran 1-2 felvilágosult ismerősöm emlegetni amiket azon mondanak, és számukra ez megkérdőjelezhetetlen, hiszen "leírták még a fészbúkon is, olvasni kéne ám neked is többet, ott aztán leírnak mindent".

    "Akkor most kell a cégektől nyereségadót szedni vagy nem? Eddig verted a melled hogy nem kell, tök jó hogy nem adóznak, elég az ÁFA. Most meg jössz hogy ezen felül is indokolt egyesektől +adót szedni. Hogy is van ez?"
    Amúgy csak ötletelgetés szintjén, nagy vonalak mentén beszéltem ezekről, bár látom ezt sem tudtad már követni. De akkor megpróbálom mégegyszer, plusz kicsit tovább is vinni újabb ötletekkel. Tehát önmagában a nyereséget nem kéne, akkor a könyveléssel sem lesz ami miatt érdekes trükközni. Viszont az osztalékfelvételt és tőkekivonást igen, így ha az adott nyereséget nem a cég működtetésébe forgatják vissza / tartalékolják, akkor egyből már adózik is. Ugyanúgy lehetne esetleg szigorítani az ÁFA visszaigénylés rendszerén is, alapanyagra, munkaeszközre, termelési beruházásokra, alkalmazotti béren kívüli juttatásokra természetesen lehessen, sőt ugye mostmár halasztást nem tűr a benzin ÁFÁ-jának visszaigényelhetősége sem, viszont pl. a közvetlen termék vagy szolgáltatás értékesítésével össze nem függő marketing / PR tevékenységeket nagyon keményen kéne (pl. szponzorációs kiadások), mert ugye ezek viszont nagyon sok esetben valójában masszív pénzmosásra vannak kitalálva sajnos... De lényegében egyszerű amit mondok: tartalékokat, működő tőkét legyen olcsó és kívánatos felhalmozni, alkalmazottakat lehessen gazdaságosan foglalkoztatni és javadalmazni, viszont a nyereség megcsapolására alkalmas rések legyenek vastagon lefalazva.

    "Hungary 20 634 $"
    Tehát azt állítod, hogy 584 630 Forintos bruttó átlag tanárfizetés (avagy ~ nettó 385 ezer, ráadásul ha jól látom te oktatásban dolgozókat említesz, így ebben az iskolai konyhásnéni fizetésének is súlya van) az alacsony. Értem.

    "Ezen is látszik hogy milyen sunyi gerinctelen vitakultúrád van, ha nem tetszik valami akkor azt ignorálod. Hát ilyen mélymagyarhívőkonezrvatív jellemtelen ember vagy, ezen nyugodtan elgondolkozhatsz."
    [irony]Szerintem még mindig jobb, mint idegrángva személyeskedni és válogatás nélküli rágalmakat szórni a másik nyakába, ha bármi olyat mond, amin nehéz fogást találni[/irony]

    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.05.27. 14:25:37