• defiant9
    #32
    "Ha meg az a kérdésed, hogy ezt miért csak Magyarországon játszották el, akkor erre az a válasz, hogy (többek között) nagy valószínűséggel azért, mert látták nemrég milyen végtelen(nek tűnő) türelmünk van, amikor kb. mi voltunk az egyetlen olyan ország európában a Covid lezárások ideje alatt, ahol a lakosság szinte kivétel nélkül végig méltósággal tűrte a helyzetet és nem pedig kiment gyújtogatni az utcákra, mint ahogyan azt a legtöbb más országban tették, amikor épp elszakadt a cérna kicsit."
    Igen ez. Ezen állításod szerint a covid előtt és után is +10%-pont volt/lesz a magyar infláció, hiszen mi egy türelmes nép voltunk/vagyunk..Ez viszont nem felel meg a valóságnak, ez egy újabb ordító érvelési hiba. Úgyhogy még mindig várom magyarázatod, eddig kb itt tartasz a nagy Fidesz nyalizásod közepette:

    Szvsz. az infláció végső soron arra vezethető vissza mert a kormányunk nem EU-s kooperációban hisz hanem a harcban és a populizmusban látja az identitását.

    "És mielőtt megkérded, a forrásom erre az"
    Cherry picking. A valóság az hogy a kiskereskedelmi forgalom csökken, így egyre kisebb a kidobott élelmiszer részaránya is, a szar gazdaságpolitika árát az emberek fizetik meg a pénztárnál, extrém kamatszintekkel és forró pénzek bevonzásával sikerült a Ft árfolyamát stabilizálni, de ennek borzasztó nagy kamatteher az ára, vagyis a jövőt élljük épp fel.
    2023. január–márciusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,5%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál

    "Azt mondtam, hogy ha recesszióban az összehúzóckodás meg a kirúgás HELYETT a tartalékokból raknak vissza a működő tőkébe, akkor azzal áthidalhatók bizonyos mértékig a hullámzások és stabilabb, ellenállóbb gazdasági légkör alakulhat ki."
    Értem hogy ezt szeretnéd, csak a cégek nem így működnek. Tehát én a valóságot mondom te meg a vágyálmaid. A recesszióban a tulajdonos leszarja a dolgozókat, csökken a kereslet, csökkenti a termelést, kirúgja a felesleges embereket, nem fog a korábbi nyereségéből jófejkejdni hogy fizesse a láblóbálókat tovább (legalábbis az a jellemző válasz az (elhúzódó)válságra, mivel mindenki ezt teszi és egy fecske nem csinál nyarat). Ha konjunktúra van akkor felveszi őket és beruház.

    "Hogy eltérő körülmények között élő népek becsületességét egyenpéldákkal összemérni nem ad objektív összehasonlítási alapot"
    Akkor minek kérted a példát? Egyébként igazad van, a csóringer az inkább lesz tolvaj mentalitású, és ebből következik hogy nem adja vissza buxát, ezt írtam is. A lopás egyébként olyan hogyha átlépsz egy kis küszöböt, pl. lopsz a cégtől az visszahat az értékrendre és valahol a lopást mint elvet elfogadhatónak tartod. Ez látszik rajtad is aki elfogadhatónak tartja hogy a németektől lopjuk el a cégek által befizetendő adót.

    "tehát nyilvánvalóan hiteltelen is amit állítasz, ha erre alapozod."
    Nem az, mert a mintában látszik hogy skandinávia a top, és végülis te magad is levezetted hogy csóringer magyar(aki korrelál kelet Európával) jobban lophat csak azért mert csóringer. Akkor most te magad is hiteltelen vagy? Sajnos az nem megy hogy elismered hogy skandináva a top-on van (mert jómódúak), de közben meg cáfolni próbálnád az ezt leíró alapállításom. Döntsd el! Elfogadod az álíltásom vagy vitatod? igen/nem (próbálj ne elsunnyogni)
    Hányszor kell feltennem egy egyértelmű kérdést hogy ne mellébeszélést kapjak válaszul. Ilyenkor amikor a kellemetlen kérdéseket skip-eled akkor te úgy gondolod magadról hogy egy gerinces emberként vitatkozol?

    "Közmédiát mifelénk a környéken kb. soha élő ember nézett"
    Ez egész biztos hazugság. (ha amifelénk mondjuk egy településrész legalább) Akkor hazudsz?
    Ismét megkérdem: Hazudtál ebben?

    Várom hogy felold az önellentmondást ahova jutottál:
    Akkor most kell a cégektől nyereségadót szedni vagy nem? Eddig verted a melled hogy nem kell, tök jó hogy nem adóznak, elég az ÁFA. Most meg jössz hogy ezen felül is indokolt egyesektől +adót szedni. Hogy is van ez?

    "nem azzal akarok vitatkozni, hogy ne lenne kevés a fizetésük, csak esetleg azzal, hogy vajon más magyarországi fizetésekhez képest volna tényleg ennyire kirívióan kevés, vagy esetleg inkább más országok tanárfizetéseihez képest?"
    Nézzük az első felét:
    Az oktatásban dolgozók fizetésének elszakadása az átlagtól. 2009-ben még kb egyez volt. 2021-ben csak a nemzetgazdasági átlag 89 százalékát tette ki. Tehát ezt történt a Fidesz uralom alatt.
    A másik fele az hogy a lista alján vagyunk, pl:
    Hungary 20 634 $
    Poland 32 039 $
    Türkiye 34 255 $
    Austria 57 637 $
    Tehát állításod hogy egyre jobban dübörög a gazdaság, de még mindig nem látom a magyarázatot hogy miért jó az hogy Lölő ellopott milliárdokból dúsgazdag lett, míg a tanárok akik a jövő nemzedékét építenék leszakadtak.
    A lopás kapcsán miért lapítasz folyamatosan? A Lölő (stróman) féle pofátlan közpénz ellopós gazdagodásról nincs véleményed? Úgy gondolod ha a fölbe dugod a fejed akkor ez nem létezik?
    Ezen is látszik hogy milyen sunyi gerinctelen vitakultúrád van, ha nem tetszik valami akkor azt ignorálod. Hát ilyen mélymagyarhívőkonezrvatív jellemtelen ember vagy, ezen nyugodtan elgondolkozhatsz.