• Dodo55
    #31


    "Amikor én az elmúlt évekről beszélek"
    Ezt írtad:
    "de szerencsére az elmúlt hónapokban már elkezdett rájuk rohadni mindenféle élelmiszer "
    Tehát infláció, ott a KSH tény adat."

    És nem esik le, hogy itt két különböző, időben egymást követő dologról írtam? 1. megszalad a háztartások megtakarítása a 2010-es évek végére, 2020-as évek elejére. Ezt többek között a forgalomban lévő készpénzállomány alapján állapítják meg elég cáfolhatatlan módon. 2. a háborús helyzet miatt messziről hihetőnek hangzó, de mint később kiderül felerészt valótlan ürügyekre hivatkozva a kereskedelmi szektor fékeveszett profithajhászásba kezd és az említett megtakarításoknak köszönhetően képes egy pusztító inflációs hullámot fenntartani majd egy évig anélkül, hogy a kereslet jelentősen behuzanna vagy lázadás törne ki. Aztán viszont már elfogynak a megtakarítások (bár aztán épp ma jött ki egy új statisztika, ami szerint a "háztartási vagyon" viszont épp új rekordot döntött, de gondolom ez nominális és nem reálértéken értendő) és ezért az emberek elkezdenek spórolni, a hús meg a tejtermékek meg ott rohadnak rájuk. És mielőtt megkérded, a forrásom erre az, hogy pl. épp a múlt héten vittem oda az egyébként talán még így is legszínvonalasabb hazai (küföldi tulajdonú, de itt működő) üzlethálózatban a vevőszolgálatra több csomag, akkor már 5 napja lejárt (!!!) hosszan eltartható füstölt árut, ami a kezembe akadt a polcon. Vagy mondhatnám azt is, hogy közben heti szinten futok bele abba is, amikor épp lapátolják ki a hűtőkből a már leértékelt és még úgy sem eladott túrókat, tejfölöket, stb...

    Ha meg az a kérdésed, hogy ezt miért csak Magyarországon játszották el, akkor erre az a válasz, hogy (többek között) nagy valószínűséggel azért, mert látták nemrég milyen végtelen(nek tűnő) türelmünk van, amikor kb. mi voltunk az egyetlen olyan ország európában a Covid lezárások ideje alatt, ahol a lakosság szinte kivétel nélkül végig méltósággal tűrte a helyzetet és nem pedig kiment gyújtogatni az utcákra, mint ahogyan azt a legtöbb más országban tették, amikor épp elszakadt a cérna kicsit.

    "Te tényleg ennyire hülye vagy? Ha a cégek összehúzzák magukat(recesszióban mindig ezt teszik) és kirúgnak egy csomó embert akkor mélyül a recesszió, ergo ez inkább egy negatív spirál. Totál fogalmatlan vagy ismét."
    Értelmezd már amit írok! Azt mondtam, hogy ha recesszióban az összehúzóckodás meg a kirúgás HELYETT a tartalékokból raknak vissza a működő tőkébe, akkor azzal áthidalhatók bizonyos mértékig a hullámzások és stabilabb, ellenállóbb gazdasági légkör alakulhat ki.

    "Tehát mi a mondásod a becsületességi reláció kapcsán?"
    Hogy eltérő körülmények között élő népek becsületességét egyenpéldákkal összemérni nem ad objektív összehasonlítási alapot, mert az izlandi emberünk éppenséggel nagyobb eséllyel dúsgazdag, ezért ha talál egy pénztárcát, akkor a lehetséges hátrányos következményeket tekintve sokkal kevésbé éri meg neki megtartani, mint sem egy nagyobb eséllyel anyagi gondokkal küzködő magyarnak, aki mondjuk azért előtte jó alaposan körbenéz lát -e valakit aki elhagyhatta a tárcát, és csak akkor dönt az elrakás mellett, ha nem lát senkit a környezetben aki mondjuk feltűnően keres valamit, vagy pl. tárva-nyitva tátong a táskája, stb... Ettől még a magyarunk lehet amúgy az izlandinál becsületesebb alapvető morális síkon, csak a példa rossz és bevisz a képletbe a morális szempontokon túl számtalan más döntő tényezőt is.

    Amúgy meg hozzáteszem a hivatkozott statisztikádban azóta sem látom Magyarországot feltüntetve, tehát nyilvánvalóan hiteltelen is amit állítasz, ha erre alapozod.

    "A tanárok azért tüntetnek, mert megalázóan kevés a fizetésük"
    Van tanár családtagod / rokonod / közeli barátod, akinek pontosan tisztában vagy a fizetésével, vagy csak azt mondod, amit manapság hangoztatnak? És önmagában nem azzal akarok vitatkozni, hogy ne lenne kevés a fizetésük, csak esetleg azzal, hogy vajon más magyarországi fizetésekhez képest volna tényleg ennyire kirívióan kevés, vagy esetleg inkább más országok tanárfizetéseihez képest?