• Dodo55
    #29
    "Te tényleg el is hiszed a sok idiótaságot amit kitaláltál?"
    A saját szememnek csak had higyjek már, vásárolni meg járok hetente többször is.


    "lakosság szép csendben égig szaladt megtakarításairól "
    Erre forrás?
    Reality check:
    2023.05.10."

    Ez most komoly? Amikor én az elmúlt évekről beszélek (~2014-2021) és az ezt követően 2022-ben a gazdaság egyes szereplői által mesterségesen felhajtott inflációról, akkor te rezzenéstelen arccal képes vagy idetolni egy két héttel ezelőtt közzétett friss statisztikát? Még jó, hogy most eltűnnek a megtakarítások miután 1 éve megy a rablás, pont erről beszéltem, hogy eleve ezért tudtak nekifutni az egésznek, mert kiszagolták, hogy manapság (2022 elejéig) a csóró magyar sem volt olyan csóró, mint ahogy régen az megszokott volt.

    "Amit kioszthat osztalékba, és miért is kéne elköltenie"
    De akkor viszont már adózik utána, sőt azt mondom ott nem is kell szerénykedni, hiszen a tulajdonosok emellett személyi jövedelmet is vehetnek (és vesznek is általában) fel, tehát az osztalék szín tiszta hab a tortán már. Ha meg inkább tartalékol belőle és szükség esetén a cég működésébe fordítja vissza, az után meg ezért minél kevésbé érdemes adóztatni. Ezért nem jó a nyereségadó tehát, mert ott még nem dőlt el a nyereség sorsa, hogy a céget fogja erősíteni, vagy a tulajdonosok elsétálnak vele.

    "recesszióban ezek a cégek összehúzzák magukat és kirúgnak egy csomó embert"
    Na tessék, még egy érv, amiért az ötletem jó, hiszen az ilyen meredek hullámzások is tompíthatók vele.

    "Egyértelmű kérdés volt, amire ismét csak egy szép hosszú mellébeszélés volt a válaszod. Nem azt kérdeztem hogy szerintned a finnek vagy a norvégok a becsületesebbek, hanem azt hogy K.Európa vagy Skandinávia."
    Skandinávia alatt általában a 3 említett országot értjük, Kelet-Európa alatt pedig kb. a Balti államokat, Fehéroroszországot, Ukrajnát, Törökországot és Oroszországot. Hogy tudod te ezeket ennyire lazán egy kalap alá venni egy ilyen kérdésben, illetve eleve hogyan várhatod el, hogy egy ennyire nem objektív módon eldönthető kérdésre valaki fekete-fehér választ adjon?

    "Egyébként miért is vannak szektorális különadók ha szerinted a cégeket nem kéne adóztatni és elég az ÁFA."
    Nem figyelsz, írtam, hogy a világrend helyreállítása után, amikor megszűnnek majd az inflációt és válságveszélyt gerjesztő folyamatok, illetve a korábbi szinten helyreáll a nemzetközi kereskedelem is. Természetesen a szektorális különadók most a rendkívüli helyzetben felborult gazdasági egyensúly kompenzálása érdekében vannak, ahogyan egyébként jónéhány más európai országban is igen hasonló módon.

    "Tehát akkor 15% társasági adóbevétel kiesését a költségvetésből miből is pótolnád?"
    Kezdésnek tisztázzuk már, hogy ez a nyereségadó. Csak az adózás előtti eredményt terheli, nem a cég teljes pénzforgalmát, így az ÁFÁ-hoz képest az abszolút mértéke nem egy nagyságrend. Egyébként úgy pótolnám, hogy bevezetnék egy 35%-40%-os ÁFAkulcsot a 65 ezer Ft feletti ruházati / cipő termékekre (vagy célszerűen talán inkább egy középkategóriás bőrdzseki átlagárának 1,5x-eséhez kötném), a 200 ezer Ft feletti ékszerekre és karórákra, a 30 millió Ft feletti 4-6 üléses autókra, a 75 millió Ft feletti 2 üléses autókra (hogy ne kúrjunk ki a sportolókkal), a 30 ezer Ft feletti rendezvénybelépőkre, a 15 ezer Ft-ot meghaladó szeszesitalokra, a 600 ezer Ft feletti telekommunikációs és szórakoztató berendezésekre (kivéve legalább 1,8kg-ot elérő laptopok, ATX PC-k és fődarabjaik, szerverek, ipari felhasználásra tervezett hálózati struktúrális és kiszolgálóberendezések), a 6 ezer Ft feletti éttermi fogásokra, az 500 ezer Ft-ot meghaladó művészeti alkotásokra és dísztárgyakra, stb... amik jellemzően már semmilyen gyakorlati többletértéket nem képviselnek, hanem pusztán státusszimbólumként tekintenek rá egyes csoportok. Ha lazán ilyenekre költ valaki pénzt, akkor valószínűleg nekik rég nem oszt, nem szoroz, hogy mennyi rajtuk az ÁFA, adót márpedig mindig onnan kell beszedni, ahol a legnagyobb könnyebbséggel mozdul meg éppen egy-egy pénztömeg.

    "Közmédiát meg mondjuk a plakáthelyeiket átadnák az ellenzéknek és el is buknák a köv. választást"
    Nem egy világban élünk szerintem... Közmédiát mifelénk a környéken kb. soha élő ember nézett pl. a TV-ben amióta a kereskedelmi csatornák léteznek, max. a Kossuth rádió ami megmaradt ilyen reggeli trónkísérőnek talán még bizonyos korosztályoknál, de kb. ennyi. Plakátokból meg választások idején 2/3-as ellenzéki, 1/3-ad kormánypárti amit szoktam látni az utcákon, de persze ezt nyilván nem objektív igazságként akarom beállítani, mert csak a szubjektív tapasztalataimról van szó, viszont kb. amióta világ a világ azóta nagyjából változatlan ez a megfigyelésem.

    Egyszerűen be kéne látni, hogy ez a legalja sárdobálás ide vezet, ahogyan rengeteg ellenzéki pártállású ember a kormányról igyekszik kifejezni a véleményét. Fordított esetben korábban egy bebukott hazugságlavina és egy azt követő rendőrállami terrorsorozat kellett ahhoz, hogy ilyen éles hangnem legyen jelen a közbeszédben, manapság meg egy feszültebb bérhelyzet valamelyik állami ágon vagy néha akár csak 1-1, a törvényeket magának kikérő egyetem vakarózására képesek az emberek így ráugrani jó dolgukban (mielőtt ezzel bárkit megbántanék, nem az adott kérdés érintettjeire gondolok, hanem az őket sokszor teljesen tájékozatlanul is "buliból" támogatókra)... Egyrészt vissza kéne gondolni azokra az időkre, amikor egy tüntetésen nem a gázspraytől kellett tartani és nem csak az erőszakos rendbontóknak vagy őket körülvevőknek, hanem a viperáktól meg a gumilövedékektől és nem csak a résztvevőknek, hanem akár az arra tévedt, vagy ott lakó járókerőknek is. Szerintem egyébként akkoriban mindezek után a következményektől tartva eszébe sem jutott senkinek ilyen rétegspecifikus problémákat az utcára vinni.

    És aztán meg kéne azt érteni, hogy az meg félelmet ébreszt sokakban amikor látnak maguk körül egy néha itt-ott megbotló, de azért úgy-ahogy már jó ideje egész stabilan elműködő, a jobb években bíztatóan fejlődő országot és aztán ebbe így belesétál mindig valamilyen rikácsoló ellenzéki csoportosulás és az említett sárdobáló stílusban egy levegővel azoknak a statáriális akasztását követeli, akik az országnak a működtetésén munkálkodnak manapság, meg mindenki másét is, aki velük az elmúlt 20 évben bármilyen kapcsolatot is létesített. Még akkor is, ha vannak problémák, néha súlyosabbak, néha kevésbé, akkor sem kelt bizalmat az emberek többségében ez a vérszomjas, a méltóságteljes közeledést közelről sem ismerő stílus.

    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2023.05.23. 23:48:13