• defiant9
    #26
    "egy RBMK reaktort nem lehet felrobbantani"
    A világon bármin aggódhatsz, a lista végére teheted azt hogy a társadalom tűrésszintje a Mercik gyorsulása miatt fogy el. Érvek helyett csak riogatni tudsz egy valószínűtlen kimenetellel.

    "a nemzetállamok szuverén jogát arra, hogy saját adókörnyezetet alakítsanak ki."
    Eddig lehetsz szuverén ameddig nem vagy egy közös piac része, amint azzá válsz akkor feladod ezen jogod. Lehetsz adóparadicsom jellegű, de akkor a piac azt mondja hogy innen te egy kanyi vasat nem hozol be ameddig le nem adózod. Mi azt szeretnénk hogy a közös piac része legyünk de közben adóparadicsomi módszerrel gazdagodjunk, na ez amit nem engedtek meg. Teljesen jogosan. A multik-k előtt be kell zárni ezt a kiskaput, ez egy régi probléma.

    "de csak mellékes ürügyek és eltörpülnek más, életszerűen sokkal nagyobb horderejű szempontok mellett. "
    Ismét csak mutogatsz valamire(pótcselekvés), de nem is tudni mire. Most egyébként ez a téma, értem hogy eltrelődnél másra, de akkor ezt elbuktad.
    Pl. mi a fontosabb a társadalom számára a multik adóelkerülése/közteherviselésből kivonulása vagy a Merci gyorsulása amivel riogatsz.
    Az hogy csilliárd USD/EUR-t veszítenek a költségvetések az baromira fontos, olyannyira hogy még a lusta politikusok és képesek voltak tennie ellene egy ilyen nehezen kivitelezhető/összhangolható programmal.

    "azt meg a kedves befektetők tudják shortolni a tőzsdén, ami miatt én könnyen bukhatok az értékén anélkül"
    Meg tudják shortolni a valutapár másik felét akkor meg nyersz(ez zajlott most). A befektető egyáltalán nem lehet biztos hogy nyer egy ügyeleten, van aki igen van aki nem. A forinton leginkább azért buksz mert a Fidesz gazdaságpolitikája szar, kiugró infláció van és egyre kevesebbet ér a Ft.

    "Ahol épkézláb adórendszer van és a bevételi / gyarapodási oldal helyett inkább a kiadási / fogyasztási oldalt igyekeznek adóztatni"
    Ilyen sehol sincs. Adóztatják a nyereséget/bevételt (társasági adó/SZJA), fogyasztást(ÁFA), és némileg a vagyont is. A cégek ugye ÁFA-t nem fizetnek mert adnak-vesznek amit szembe lehet egymással állítani, ezt leírják, a vagyonukat nem nagyon adóztatják, a te logikád szerint
    a nyereségüket se kéne. Lehet ilyet, csak akkor helyette az SZJA-t+ÁFA-t kell megemelni a lakosságnak. Na ide passzolna egy szép kis riogatás hogy mi lenne azzal a politikussal aki a multik adómentességének kompenzálására inkább a lakosságot pumpolná.

    "Nem veszek el pénzt mástól, csak nem utasítom el, ha inkább szíve jogán nekem adná és nem másnak."
    OK, akkor nekem is van egy olyan szívem joga hogy csak Budapestnek fizetek 10% adót, nem Magyarországnak 40%-ot. Ez így OK?

    "Forrás? Módszertan?"
    Nem vegyok a keresőd. Előbb nyilatkozz hogy skandinávok becsületesebbek-e szerinted mint a kelet európaiak(ez volt az eredeti állításom lényege). Ha az mondod hogy nem, és mi vagyunk azok akkor bebizonyítom neked az ellenkezőjét.

    "hogy közben nem veszi észre, hogy amúgy mindig saját magából indul ki"
    Nálunk sok ellenőr/feszes kontroll/nagy lebukásveszély kell hogy legyen lyukasztgatás, skandináviában kevesebb, ott az emberek felfogták hogy a közösből lopás is lopás. Ez lehet még a szocializmus tovább élő hozadéka ahol bevett gyakorlat volt a közösből lopni.

    "Hát én meg nagyon sok magyar vállalkozót ismerek, akik meg egyáltalán nem szoktak ilyeneket mondani, akkor most mi az igazság?"
    Szokásos cherry picking érvelési hiba. Ők is szerepelnek a statisztikában, az igazság az ami a végén kijön. Az hogy az EU legkorruptabb országa vagyunk.

    "hogy mennyire kevés arányaiban 1-1 fontos műszaki területen a tapasztalt szakember"
    Többek közt amiatt mert a Fidesz ellopja a közpént hogy NER-nek adja ahelyett hogy jó tanárokat fizetné meg. Az ostoba manipulálható népréteg egyben remek szavazóbázis is. Win-win.

    "vagy a 2000-es években teletömték a fejét azzal, hogy innen amint tud el kell költözni külföldre inkább"
    Most is erre jut. Egy leválthatatlan korrupt autokrata rendszert, és ez nem tetszik a fiataloknak, sokan inkább lelépnek(jól teszik). Ennek évtizedek távlatában drasztikus hatása lesz, de a NER-t ez már nem érdekli addig annyi milliárdot loptak össze amivel életük végéig luxusban lubickolhatnak a maximális gyorsulással bíró Mercedes-eikben.