• defiant9
    #20
    "mert az SPU-k vagy TMU-k egy része használhatatlanra sikerült az egyébként azonos GA104 GPU-ba"
    Vagy igen vagy nem. Nem tudhatod hogy selejtesek-e, ráadásul a gyártástechnológia/selejtarány folyamatosan javul.
    A lényeg még mindig az amivel szemben nincs érved hogy egyszerűbb R&D, logisztika, gyártás szempontjából ha kisebb a termék paletta, így méretgazdaságos a termelés, erről szól az autóipar és a chip gyártás is. Ugyanabból minél nagyobb szériát legyártani és az sem baj ha olcsóbb termékbe kerül így egy 'prémium' szintű alkatrész. A lényeg az hogy több vásárlói szegmens van, az autó/chip gyártó pedig minden ki szeretné szolgálni, az optimális döntés pedig ez(nem hülyék ülnek ott, kikalkulálták), akkor is ha neked nem tetszik hogy nem csak a számodra kedves szegmensre fókuszálnak. Detto:
    https://www.hwsw.hu/hirek/65449/intel-rapids-sapphire-xeon-processzor-cpu-on-demand-elofizetes.html
    Nyugodtan a vállalatokra lehet bízni hogy hol éri ez meg és hol nem. Mi értelme hogy habzó szájjal fröcsögsz?

    "De amikor a saját hazád van a szerszám előnyösebb oldalán, akkor annak örülsz és nem pedig buzdítasz ellene"
    Akkor rögzítsük hogy kihátráltál az eredeti érved mögül amivel az adóparadicsomok rendszerét éltetted volna ahol a multinacionális nagyvállalatok egy kis kreatív könyveléssel minimalizálni tudják a közteherviselésüket azzal hogy az effektív adókulcsuk nevetségesen alacsony.
    Oda jutottál hogy nem baj, mert ha tulajdonképp ha mi vagyunk az adóparadicsom akkor pl. a német polgárok kárára tudunk nyerészkedni valós teljesítmény nélkül. Ez egy tipikus konzervatív önző rövidlátó álláspont, igen támogatom hogy a multik is adózzanak legalább egy minimum szinten ezzel gyarapodjon minden európai gazdaság.

    "tudtommal kivétel nélkül jelentős hozzáadott értéket képvisel"
    Lol. És te ezt honnan tudod, átnézted az összes cég belső elszámolását? Akkor itt álljunk is meg. Mond meg honnan tudod! És próbálj ne elsunnyogni a válasz elől!
    Egyébként a kérdés már eldőlt, egy átmenet során, de mi is csatlakoztunk a 15%-os szinthez:
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Mivel Magyarországon a társasági adó nominális kulcsa 9%, – amely a nemzetközileg elvárt minimum alatt marad – és számos hazai leányvállalat tartozik olyan globális cégcsoporthoz, amelynek árbevétele eléri a küszöbértéket, így bizonyos magyar vállalatok mindenképpen érintettek lesznek. Ugyanakkor a KKV szektorba tartozó többség számára a globális minimumadó bevezetése semmilyen változást nem fog jelenteni, számukra megmaradhat a 9%-os társasági adó.

    A fentiek lényegében azt jelentik, hogy a Magyarországon lévő nagyobb multinacionális vállalatcsoportoknak tízmilliárdokat kell majd fizetniük a globális minimumadó bevezetése miatt.

    A Niveus Consulting Group rövid (nem minden részletre kiterjedő) kutatása a Magyarországon lévő legnagyobb német cégek (Audi, BMW, Mercedes, Siemens, Bosch, Knorr-Bremse, stb.) effektív társasági adókulcsát vizsgálta. Ez alapján az látszik, hogy az átlagos effektív társasági adókulcs alig érte el a 3%-ot (a természetesen jogszerűen járó különféle adókedvezmények miatt), így a 15%-ra történő kiegészítés akár egy nagyon jelentős összeget is kitehet.

    Az EU-s irányelv elfogadásával Magyarországnak is meg kell alkotni 2023-ban majd azokat a belső jogszabályokat, amelyek az adóbevételek megóvása érdekében szükségesek (Domestic minimum top-up tax (QMDTT) mechanizmus).