peterx#5
A kínaiak lehet xenofóbok a saját országukon belül (bár szerintem kell egy egészséges xenofóbia a társadalomban, hogy megmaradjon a helyi kultúra), de én nem vettem észre rajtuk, hogy agresszívan téríteni akarnának mint az USA, ami szerintem pont hogy totálisan lenézi a világ többi részét ezért akar téríteni, mert azt hiszi csak az általa képviselt most már szélsőbalos woke idiotizmus az etalon. (Szerintem egy autokrácia ahol az autokrata valóban a saját országa érdekeit nézi, sokkal jobb és hatékonyabb rendszer, de ez is más téma.)
Kínába (ha hegemón lenne, de ne legyen az ahogy senki más sem) pont az az ideális, hogy közönyös a világ dolgai iránt kizárólag a kereskedelem érdekli őket, a kis országoknak meg akik kereskednek Kínával a saját felelősségük, hogy win-win szituációt hozzanak ki a tárgyalások során amikor megkötnek egy szerződést. Ergo ha pl. Magyarország olyan szerződést köt ami eladósítja Kína felé az nem Kína hibája hanem a saját vezetőink bűne.
A náci Németország is "rossz" hegemón lett volna, mert ők kiírtani akarták az alsóbbrendűnek ítélteket, Kína nem így áll a világhoz, ahogy Oroszország sem. Utoljára szerkesztette: peterx, 2023.04.25. 17:26:27