• kvp
    #9
    "Ha valamit létre akarunk hozni, először kell egy koncepció, hogy még is mi az elképzelés"

    Ugye tudod, hogy letezik olyan fejlesztesi megkozelites, hogy vizeses, amikor mar az elejen tudjuk, hogy mit akarunk es letezik olyan, hogy iterativ fejlesztes, amikor menet kozben alakul ki a termek. Az utobbit koveti az evolucio is, minden generacional valtoztatva egy kicsit es ami bevalik (jelen esetben nem robban fel), azt viszik tovabb es fejlesztik tovabb. Ez egy nagyon gyors fejlesztesi strategia es ujabban MI-k betanitasanal is gyakran hasznaljak. Hatranya, hogy a sikeres vegtermek elott van egy halom sikertelen prototipus. Egyebkent igy dolgozott anno Edison is.

    https://quotefancy.com/quote/916676/Thomas-A-Edison-I-never-once-failed-at-making-a-light-bulb-I-just-found-out-99-ways-not

    "Sajnos sokan beveszik, hogy ez tesztelés ami itt zajlik. Sajnos nem az."

    Ezt rapid prototyping-nak hivjak es a spiralis fejlesztesi modell egyik alapkove. Keszitunk valamit, teszteljuk es utanna iteralunk. Minden uj valtozatot addig kell tesztelni, amig szet nem esik es akkor a meresi adatokbol latszik, hogy mit kell modositasni, hogy a kovetkezo jobb legyen.

    "Kérdés, volt valaha légcsatornában a Starship modellje? Csak mert nekem úgy tűnik, hogy ott helyben hegesztik össze a rozsdás fémlemezeket ad-hoc, mindenféle aerodinaimaik számítás nélkül. De szóljon valaki, ha tud róla, és akkor ez legalább pipa."

    Szamitogepes szimulaciokat hasznalnak es minden komponenst tesztpadon ellenoriznek a beepites elott. Meglepo modon a starship szinte teljes mertekben a koveti von Braun eredeti elkepzeleseit. Regota ki is van allitva belole egy makett Disneyland-ban.

    https://en.wikipedia.org/wiki/V-2_rocket
    https://www.youtube.com/watch?v=8zcU85O82XE
    https://www.yesterland.com/moonrocket.html

    es meg mindig ott van: :-D
    https://www.google.com/maps/@33.8115436,-117.9180039,76a,35y,80.86h,54.36t/data=!3m1!1e3
    https://www.google.com/maps/@33.8117375,-117.9170811,3a,75y,85.75h,103.49t/data=!3m6!1e1!3m4!1s55ibQ4x-Tlz2Kksf_1kFqA!2e0!7i13312!8i6656

    Szoval igazabol mar nagyon-nagyon regen ki lett talalva, csak meg kell vegre epiteni. Szerintem a spacex fele gyorsitott iterativ modellel sokkal hamarabb mukodo eredmenyeket lehet elerni. Persze ez a modszer sokkal tobb latvanyos RUD-dal jar egyutt.

    A vizeses modellre jo pelda az ursiklo tortenete, ahol az elso teszteket mar elesben, emberekkel a fedelzeten vegeztek, majd amikor kiderult az elso uton, hogy erzekeny a jarmu a levallo jegre es meg sok masra, mar tul keso volt ujratervezni.
    https://en.wikipedia.org/wiki/STS-1
    Mindket kesobbi, a jarmuvek elveszteset okozo jelenseget tapasztaltak az elso kuldetes soran, csak a project szerkezete miatt mar nem volt lehetoseg a jarmu teljes ujratervezesere. (a siklot alapvetoen a raketa tetejere kellett volna rakni, ahogy azt von Braun evtizedekkel korabban javasolta)