• kvp
    #19
    "Vagy azelőtt lehet kimenekülni egy induló ürhajóból, ha még nem emelkedett el vagy meg kell várni azt a 10-15 km-es magasságot, mire kiég a gyorsító rakéta és legfeljebb nem indítják a második fokozatot."

    Ez azert ma mar nem jellemzo, meg a Sojuz (1967-) is kepes az inditoallason allva levalasztani a kapszulat. https://en.wikipedia.org/wiki/Soyuz_7K-ST_No.16L
    Gyakorlatilag az emberes jarmuvek kozzul csak az ursikloba nem raktak rendes mentorendszert, mert minden masban volt es van is. Mondjuk szilard hajtoanyagu gyorsitoraketakat se nagyon raktak masba, most epul ilyen a bontott siklo alkatreszekkel SLS neven, de mento raketaja azert meg ennek is van.

    A starship eseten egy mentesi rendszer kb. ugy nezhetne ki, hogy a starship legfelso reszet (egyszer) levalaszthatova teszik az also reszektol es az orrkupban levo uzemanyaggal es fuvokakkal elemelik az also uzemanyagtartalyoktol es a teher szekciotol a felso utasteret. De ez kb. akkor lesz erdekes, ha mar megvolt az uj amerikai holdraszallas, mert addig nem terveznek emberes legkori urrepulest starship-ekkel.