• kvp
    #31
    "Ezt úgy hívják hogy írónia."

    Nekem megfelel, legyen ironia. Tovabbra sem tetszik, hogy az eddig barki altal nagyon olcson hozzaferheto csillagaszat tokeigenye ennyire nagy mertekben megno. Ertem, hogy ez a jovo, de attol meg nem tetszik.

    "Maradjunk annál hogy van egy a nagytőkés/árnyékhatalom konteód amit próbálsz elsütni mindenhol,"

    Az nem konteo ha kamerak elott nyilatkoznak rola. Jelen esetben a technika fejlodesevel jar az, hogy a felszinrol kvazi lathatatlanna valik az egbolt. Es nem marad a Foldnek olyan eldugott zuga, ahol meg latni lehet a csillagokat. Ez egyszeru tenymegallapitas, semmi teoria es osszeeskuves nincs benne.

    "Tehát állításod szerint elég egy SpaceX műholdat megsemmisíteni a jelen horizontális/vertikális szeparációs paraméterek mellett és az a teljes hálózat megsemmisülését jelenti."

    A teljes gyuru elveszteset, mivel ezek azonos palyan vannak. A masodlagos tormelekfelhoket nem tudom elore megjosolni, de van esely egy teljes kaszkadra. Ez legalabb 5 evre hasznalhatatlanna tenne a LEO palyakat, rosszabb esetben tobbre.

    "Kérhetem ehhez a forrás dokumentumot"

    Tele van vele a net, de itt egy gyerekbarat cikk:
    https://www.scientificamerican.com/article/spacexs-starlink-could-cause-cascades-of-space-junk/

    "Az összevetés/arányosítás céljából megadnád te is a kért adatot ahogy én tettem?"

    Szerintem probalj meg te egy tucat tozsdei startup cegtol bizalmas uzleti adatokat elkerni, en nem latom ertelmet. A publikus tervek fent vannak, a tobbi uzleti titok. Meglatjuk 1-2 even belul.

    ""Meg par ev, amire a starlink elkeszul az urbanyaszat is elindul."
    Mi köze a starlinknek a teleszkóp időkhöz?"

    Amig nem teljes a starlink, addig relativ olcso foldfelszini tavcsovekkel is lehet dolgozni, ezert boven van kapacitas. Mivel a kozeli aszteroidakhoz a legregebbi tavcsovek is hasznalhatoak. Meg akar tobbe-kevesbe a piszkestetoi nagylatoszogu is. Ha a starlink teljes allomannyal uzemel, ezeket a tavcsoveket el lehet felejteni. Onnantol lesz verseny a megmarado urbeli kapacitasok irant. Trivialis, csak valamiert nem akarod megerteni.

    "Próbálj meg erre a kérdésre válaszolni, és ne mellébeszélni. Ki fog fizetni a a szolgáltatás igénybe vételéért? Jellemzően a közfinaszírozás jellegű tudományos világ, vagy profitorientált gazdasági tevékenységet folytató magáncégek?"

    Mindenki. Ugyanis nem lesz alternativa. Tehat az alacsony allami koltsegvetesek versenyeznek majd a gazdag allamok es a meg gazdagabb cegek tokejevel. Jelenleg az aszteroida vadasz tavcsovek halozata apro felszini tavcsovekbol epul fel. Ez teljes mertekben ki fog esni.

    "Ezzel akkor cáfoltad is a saját "egyenlően az országok közt" állításod, ugye?"

    A lakossagaranyos elosztas az egyenlo. Ugy latom az egyenloseg definicioja nallad mas. Vagy csak siman bele akarsz kotni minden kifejezesbe aminek a szotarban tobb mint egy jelentese van. (ez lehet szandekos vagy pihes problema, esetleg csak trollkodas) Egy darab dollarmilliardos ember es egymilliard egy dollar vagyonnal rendelkezo ember nem egyenloseg. Tehat a lakossagaranyos reszesedes es bevetel elosztas lenne az igazsagos. Minden foldi ember azonos aranyban reszesulne a bevetelbol. (amit az allampolgarsagok alapjan osztananak szet az allamok kozott) Nem bonyolult, csak nem akarod megerteni mint jelent az equity mai modern jelentese. (igen, ez is tobb mint egy definiciot tartalmaz a szotarban, ha nagyon akarod felre fogod tudni erteni)

    "Aham, tehát akkor az űr bizonyos elemire alkalmaznád a lakosságarányos felosztást, bizonyosokra nem. Milyen elvből vezetted ezt le?"

    A foldkoruli palya elosztasat a legter es az exkluziv gazdasagi ovezetek kiegeszitesebol, mig a tobbit az outer space treaty mar letezo szabalyaibol. Mindketto ENSZ megallapodasokra epul es mindkettot alairta az USA es Kina is.

    "Mi történik ha valaki nem írja alá ezt az egyezményt?"

    Az ENSZ engedelyevel egy alairo es fizeto (!!!) orszag legalisan eltavolithatna az urbe illegalisan telepitett felszerelest. Ha kell festenek kek sapkat es UN logot a szemetgyujto deorbit muholdra. Eleg ha Kina es/vagy az USA es az ENSZ tagallamok tobbsege alairja (a penz jo motivacio erre), a tobbiekkel mar be lehet tartatni. Vagy fizetnek vagy nem lesz fent muholdjuk. A technika adott, mar most is le tudnak hozni egymas muholdjait megsemmisites nelkul (legalabbis a spacex es a kinai allam). Ezert mondom, hogy vagy kozos koordinacio es egy nemzetkozi tanacs felugyelete vagy egy ido utan senkinek nem lesz fent semmilyen muholdja. Az egesz mukodhetne ugy mint pl. az Interpol vagy a WHO. Mindkettot alairta es tamogatja mind az USA, mind Kina.