• grobs
    #3
    Nem ugyanolyan. A chatgpt egy LLM (Large language model). Arra készült, hogy képes legyen beszélgetést "imitálni". Nem alapvető célja, hogy hasznos információt adjon. Azaz akkor is folytatja a beszélgetést, ha egy szót nem értett meg belőle ... esetleg visszakérdez, hogy mi bajod van. Képes nulla információval is beszélgetni, csak a válaszainak is nulla információ tartalma lesz. Képes a semmiből a nyelvi modellnek megfelelő értelmesnek tűnő szöveget generálni. Ezért használják pl. cikkírásra. Adsz neki pár kulcsszót, vagy mondatot és készít belőle egy 1000 szavas cikket. A cikk pedig lektorálás után egész használható lesz.

    Az asszisztensek utasítás alapúak. Azaz ha siri "meghallja", hogy "create notification" akkor utasításként értelmezi amire reagálnia kell. Ha az elmondott szövegben nem talál utasítást, vagy nem találja meg az utasításnak megfelelő paramétereket, akkor közli, hogy ez nem jó. Ezekben az internetes keresés is utasítás alapú. Tehát a kulcsszavaknak el hangoznia. A kulcsszavak összetétele keltheti azt az illúziót, hogy itt most egy (több) értelmes mondatot mondtál el az asszisztensnek, de valójában csak álcázott utasításról van szó. Az asszisztens ha tudta értelmezni akkor elvégzi, majd "kilép". Esetleg várja a következő utasítást.

    A két modell teljesen más. Ötvözhető, de mindenképpen ketté fog ágazni. Ahogy HA-ba sokan már integrálták is. pl. ha nincs utasítás, akkor a chatgp válaszol. De chatgpt nem tud utasítást végrehajtani. Azaz nem fogja lefordítani utasításként a "kapcsold le a lámpát a nappaliban" szöveget, hanem beszélgetésként reagál rá.
    Ugyanaz a szöveg lehet beszélgetés, és utasítás is. pl. "be kell csukni a kaput". Ez lehet utasítás, vagy egy kiragadott mondat egy szövegből. Valamivel meg kell különböztetni, hogy az elhangzottakra cselekedni kell, vagy válaszolni.
    Utoljára szerkesztette: grobs, 2023.03.20. 13:16:08