• Dodo55
    #1
    "Az internet nem jog nélküli tér."
    "Csak akkor működik, ha az információ szabad áramlása biztosított."

    De a jog általánosan bevett sokszor ordítóan szakmaiatlan manifesztációja és rém bürokratikus gyakorlati alkalmazása, továbbá a nagy erőfölénnyel rendelkező szereplők mondhatni rendeltetésszerűen alkalmazott joggal való visszaélési gyakorlata egy feloldhatatlan ellentétet okoz a két idézett szempont között. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a 2000-es évek aranykorához viszonyítva már most alig működik, mondhatni csak vegetál az internet.

    A kis szereplőket megfojtja az egyre nagyobb bürokrácia és a nagyok tétlenül hagyott monopolikus elszívó ereje, ők pedig ráadásul egyre jobban bezárják az információkat a saját platformjaik falai közé (lásd "Google halála" effektus), ahol közben egyre erőszakosabb és kiközösítőbb cenzúrát alkalmaznak.

    Azttán lehet a GDPR-t is világszabványnak nevezni, de attól még elsüllyedhet az EU a szégyenben, miután a hatályba lépést követően ezernyi nemzetközi webhelyről inkább kitiltották az EU-s látogatókat a különféle weboldalak üzemeltetői, mert vállalhatatlan lett volna számukra a GDPR bevezetése.

    Mindezek miatt végsősoron jó hír, hogy azt ENSZ is bele akar szólni a dolgokba. Mert ott lehet egy minimális remény, hogy esetleg érdemi párbeszéd zajlik majd és felszínre kerülnek ezek a válságos problémák, ha pedig az ellenkezője történik és szigorúbb (és a megszokott módon túl invazív) jogi szabályozottságról döntenek, akkor pedig az akár adhat egy kellő szikrát egy elsöprő forradalom kitörésének (legyen az akár csak pl. egy tömeges TOR-ra vagy hasonlóra vándorlás, esetleg valamiféle decentralizált, centralizált módon szabályozhatatlan technológiai alapok lefektetése és feltörése).