• kvp
    #9
    "A kollektor szó jelentése: összegyűjt, ami utal a jármű lényegére, vagyis hogy mágneses mezővel üzemanyagot külső forrásból gyűjtsön be, ezzel megoldva a kvázi végtelen üzemanyag/sebesség paradoxonát. Semmilyen védelmi célokat szolgál, és erre teljesen alkalmatlan. Ugyanis csak töltött részecskéket tud befogni, másrészt ezen részecskék a hatalmas mágneses mezővel találkozva halálos-gamma sugárzást bocsátanak ki, vagyis semmilyen védelmi szerepe nincs!"

    A magneses mezo kilometerekkel a jarmu elott lenne, tovabba a begyujtott reszecskek nem tudnak kozel fenysebesseggel atmenni a jarmu utasok es rakomany szamara fenntartott reszein. Ez gyakorlatilag egy vedopajzsot jelent a jarmu szamara. A masik pont pedig az, hogy nem kell se lelassitani, se felgyorsitani a reszecskeket, csak terelni a hajtomu fele. A reszecske akar allhat is egy helyben (kvazi), ha hozza kepest fenysebesseggel halad el a rajmu. A Bussard kollektor nem gyorsitja fel a reszecsket a jarmu sebessegere, mivel a hajtas ramjet elvu. Csak a relativ sebesseg szamit.

    "Amennyiben a fúziót nem közvetlen módon használod meghajtásra, hanem veszteségesen elektromos áramot állítasz elő vele, hogy a plazmát jóval alacsonyabbra felfűtsd mint a fúzió során, az továbbra is energiapazarlás."

    Fuzios hajtomu eseten a vasimr hajtasbol csak a magneses fuvoka resz az ami szukseges, ugyanis ha a jarmuhoz kepest eleve kozel fenysebesseggel jon a hajtoanyag, fuzional a reaktorban, majd a helium tovabbmegy, akkor csak a fuvokaban a magneses ternek kell tovabb gyorsitania azt, hogy a jarmu toloerot tudjon eloalliani. Gyakorlatilag az uzemanyagot megfogja a Bussard kollektor, majd ez a magneses ter megy vegig folytonosan a fuzios reaktoron es a vasimr fuvokan. Igy egy magneses pinch-el lehet fuziot eloallitani, jelentos energiabefektetes nelkul. A fuzios energia nagyresze tavozik hatul, csak annyi aramot kell eloallitani, ami a magneses rendszert (kollektor, reaktor, fuvokak) mukodteti. A tobbi energia benne marad a hidrogenbol fuzionalt helium plazmaban.

    ps: Meg egyszer: A vasimr hajtashoz csak akkor kell a mikrohullamu plazma futes ha nincs fuzios reaktor a rendszerben, mert a fuzios reaktor "ingyen" plazmat biztosit. A fuzios reaktorhoz pedig csak akkor kell a mikrohullamu futes, amikor meg tul lassan halad ahhoz a jarmu, hogy a belepo reszecskek reaktorhoz kepesti relaiv sebessege nem eri el a fuziohoz szukseges szintet. A mar felgyorsult ramjet-nel csak a magneses ter fenntartasahoz kell elektromos energia.

    "A Burevesztnyik-et, inkább ne is említsétek, mint kis veszélyességgel használható, hadieszközt!"

    Atomhaboru eseten teljesen mindegy a jarmuvek sugarzasa. Ha a foldi bioszfera ugyis menthetetlen, akkor melyuri utazasok inditasakor sem annyira szamit a felszinen maradok tulelese. Amennyire en latom, jelenleg mindket opciot realisnak tartjak az USA-ban. Ezert lett hirtelen hasznos a 70-es evek elejen elvetett technologia. Ha nem kell a lakossagnak tulelnie (mert mar lemondtunk rola), akkor a kutatok sok korabban nem elfogadhato technologiat felhasznalhatnak a vegso gyozelem es/vagy a kivalasztottak tulelese erdekeben. Tisztan melyuri felhasznalas eseten meg a foldi bioszferat sem kell figyelembe venniuk, tehat tisztan civil/tudomanyos celra is felhasznalhatova valik a technologia.