• kvp
    #6
    "Azonkívül a Bussard-ramjet nem működne. Fúziós energiával veszteségesen áramot előállítani, amivel aztán a vasimirt működtetted, ahelyett hogy közvetlenül használnád a fúziót, gyakorlatilag energiapazarlás."

    A Bussard ramjet 3 komponensbol all, egy reszecske gyujto rendszerbol, ez a Bussard collector, ami egyfajta vedopajzskent funkcional (hivjuk mondjuk navigacios pajzsnak) a kozel fenysebesseggel halado jarmu szamara. Ugyanis amit begyujt, az nem tudja nekiutkozve lebontani a jarmuvet. A masodik komponens a fuzios reaktor, ami atalakitja a csillagkozi hidrogent kelloen nagy energiaju helium plazmava. Ezt a plazmat vezetik hatra a hajtomube, ahol magneses uton iranyithato, hogy merre tavozzon a jarmubol es kozben tovabb gyorsithato. Vasimr hajtomu hasznalata eseten ha nem fisszios hanem fuzios a reaktor, akkor elhagyhato a mikrohullamu plazma generator, mert a reaktorbol mar plazma allapotban jon ki a reakcio kozeg (ami gyakorlatilag a fuzios hulladek helium). Ez nagyban megnoveli a hajtomu energiahatekonysagat. A hajtomu mukodesehez szukseges elektromos energiat pedig a fuzios reaktor hulladekhojebol lehet kinyerni, tehat abbol amit a reaktor hutese miatt amugy is el kell vonni. A vasimr legnagyobb problemaja, az ingyen plazma hianya pont megoldodik ha egy fuzios Bussard ramjet-ben hasznaljak. Ha megnezzuk a Bussard fele fuzios reaktor terveket, akkor latszik, hogy gyakorlatilag egy kvazi folytonos, de feladat szerinti formaju magneses confinement-et hasznal a hajtomuve mind a harom komponense.

    ps: Azert kell egy fuzios reaktor moge a vasimr hajtomu, mert hagyomanyos fuvoka falra nem tamaszkodhat a reaktorbol kilepo plazma, viszont egy magneses ter alkotta fuvoka nem tud elkopni, raadasul tovabb lehet vele gyorsitani a plazmat. (a kilepo plazma relativ sebessege igy jelentosen a belepo csillagkozi gaz relativ sebessege fole kerul)

    A fentiekkel szemben a hagyomanos termikus nuklearis hajtomu olyasvalami, amit sokkal konnyebb megepiteni es remekul mukodik a legkort hasznalva reakcio kozegnek, de folyamatos hosszu tavu uzem (honapok vagy evek) eseten meg itt is elonyos a magneses teret hasznalo fuvokak hasznalata.