• kvp
    #11
    "Ugyanis csak töltött részecskéket tud befogni, másrészt ezen részecskék a hatalmas mágneses mezővel találkozva halálos-gamma sugárzást bocsátanak ki, vagyis semmilyen védelmi szerepe nincs!"

    Meg egyszer leirom, hogy amennyiben ezeket a reszecskeket el tudjak terelni az utasok es a rakomany utjabol, akkor megvedik vele ezeket. Nem kell a reszecskeket a jarmu sebessegere gyorsitani, csak elterelni. Vagy befele a hajtomu fele vagy kifele, hogy a jarmu mellett haladjanak el. Mivel nem valtozik jelentosen a sebesseguk, ezert semmilyen gamma sugarzast nem bocsatanak ki. Ugyanaz az el, amikor egy lovedeket nem megallit, hanem elterit egy ferde felulet. Minimalis mozgasienergia valtozas kell csak hozza. A magneses pajzs egyebkent a tiszta neutronsugarzas kivetelevel minden ellen jo, ugyanis szinte minden atom ionizalhato es onnantol elteritheto. Tehat meg egyszer, csak elteriti a reszecskeket, nem modositja jelentosen a sebesseguket. (egyebkent a hagyomanyos legkori ramjet se lassitja le a bearamlo levegot, csak kis mertekben elteriti, tehat annak a mukodeset megertve latszik, hogy a Bussard ramjet-nel nem keletkezik gamma sugarzas)

    "A Bussard-ramjet egy fúziós hajtómű, ahol közvetlen módon használják fel a fúzióból felszabaduló energiát, ami nagyságderekkel jobb hatásfok mintha még mágnesekkel próbálnád gyorsítani."

    Is. A valasz az, hogy is. Tehat egyszer felhasznaljak a fuziobol eredo energiat, de ez a forro plazma nem erhet a jarmu fuvokaihoz, igy a fuvokak falat a magneses ter adja. Ez kepest tovabb gyorsitani a kiaramlo reszecskeket, a hulladekhobol nyert elektromos energiaval. Tehat a lenyeg, hogy a Bussard ramjet magneses elven mukodik. Mar maga a fuzios reaktora is. Erdemes lenne megnezni az eredeti terveket.

    "A Vasimir meghajtáshoz rádióhullámú fűtést használnak."

    Csak akkor kell a radihullamu futes, ha a nincs plazma allapotu hajtoanyag, marpedig a fuzios reaktor helium plazmat termel. Igy elhagyhato a futesi fokozat. A fuzios reaktornak pedig akkor kell a radiohullamos futes, ha nincs keznel plazma allapotu hidrogen, amirol viszont a Bussard kollektor ionizacios hatasa gondoskodik. Igy a bearamlo hidrogen mozgasi energiajat kozvetlenul (radios elofutes nelkul) lehet felhasznalni a reaktorban, majd a reaktor plazmajat kozvetlenul (radios elofutes nelkul) lehet felhasznalni a magneses terrel eloallitott fuvokakban. A magneses ter folytonos a kollektortol, a fuzios reaktor pinch pontjan at a fuvokak vegeeig. A csillagkozi hidrogen egyszer sem erhet hozza semmihez a jarmuvon, mert a ketto sebessegkulonbsege kozel fenysebesseg. Tehat a magneses ter betereli az ionizalt futoanyagot, a reaktorban fuzional, majd a fuzios termek hatrafele tavozik, kozben toloerot fejt ki a fuvokak magneses terere. A jarmu kozben hulladekhot nyer ki a reaktorbol, amit elektromos energiava alakitva a magneses ter fenntartasara fordit. Nem olyan bonyolult, csak erdemes lenne az eredeti terveket elolvasni, de meg a wikipedia oldalon is irjak az elso fejezetben:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Bussard_ramjet

    "High speeds force the reactive mass into a progressively constricted magnetic field, compressing it until thermonuclear fusion occurs. The magnetic field then directs the energy into rocket exhaust, providing thrust."

    Tehat egyetlen magneses ter van, a jarmu elejetol, a vegeeig es ez nem lassitja le a bejovo reszecskeket. Nem olyan bonyolult. A vasimr ennek a magneses ternek a veget jelenti es csak a fuzios reaktor allohelyzeti inditasahoz szukseges a radiohullamos futes, amikor meg a magaval vitt, alapbol nem plazmaallapotu hidrogennel uzemel.
    Utoljára szerkesztette: kvp, 2023.02.11. 15:00:20