• Dodo55
    #6
    Nehéz igazságot tenni a kérdésben, de amilyen kretén vérjogász módon az EU kezelni próbálta az egészet az az évszázad botránya kéne legyen, konkrétan levágattak minket a fél internetről pár éve és ugyan némi javulás látható azóta az EU-n kívüli üzemeltetők jóindulata miatt, mind a mai napig vannak oldalak amik az elmebeteg jogi szabályozás következményeitől tartva egy http 403-mal kizárnak minden európai látogatót IP cím alapján... Vicc azok után, hogy mi mutogatunk örökké a kínaiakra meg az oroszokra a cenzúra miatt, erre engedtünk hatályba lépni olyan szabályozásokat, amik miatt a világ többi része volt kénytelen minket kirekeszteni a saját felületeikről a mi jogi retorzióinktól tartva.

    Az lenne egyébként a helyes elv ehelyett (mint az élet szinte legtöbb más területén is), ha bizalmi alapon mindaddig mindenkinek mindent szabadna mindenféle idióta óvodás és költséges sallangok nélkül, amíg esetleg ezt a bizalmat az érintett el nem játsza úgy, hogy azzal valaki másnak konkrétan bekövetkezett kárt is okoz, vagy tömeges veszélyt idéz elő. Ha gondatlanságból teszi, akkor fogják meg a kezét és nézzenek rendszeresen a körmére, ha szándékosan, különösen ha komolyabb haszonszerzés érdekében, akkor pedig ott keményebbnél keményebb elrettentő erőt kéne alkalmazni.

    (Hozzá tartozik, hogy ezek itt a szoftveres működési mechanizmus minden részletre kiterjedő elemzésével teljesen tárgyilagos módon bizonyítható vagy cáfolható kérdések, tehát olyan szubjektív véleménydiktatúra veszélye nem fenyegethetne reálisan, mint pl. a manapság sajnos egyes szélsőséges csoportok által tényellenőrzés néven folyamatosan kikényszeríteni kívánt nemzetközi politikai cenzúra rendszere)

    Példaként volt mondjuk a facebook egetrengető botránya, amikor a like gombjaikról kiderült, hogy nem regisztrált látogatókat is követnek vele szerte az interneten az akaratuk ellenére. Egy ilyen kaliberű eset után akár azt is lehetne, hogy onnantól az érintett weboldal, illetve webes platform, az anyacég ahhoz kapcsolódó egyéb projektjei teljesen el lennének örökre tiltva a cookie-k és bármely más hasonló bizalmi funkció használatától (egységes blacklist amit minden böngészőnek, illetve embedded html engine-nek alkalmaznia kellene és az ilyen oldalak megtekintésekor egy kis figyelmeztető sávot is odaszúrni a kirívóan társadalomra veszélyes eset örök mementójaként), plusz akár indokolt esetben személy szerint is a főbb felelősöket követné ez a tiltás más projektjeikre, akár más cégeknél is természetesen.

    Ha viszont nem sunnyog ilyenekkel egy cég, hanem kifejezetten innovatív célokból alkalmaz akár veszélyesebb technológiákat is (XSS pl.), akkor addig senki se akarjon ott minenkit óvodásnak néző módszerekkel kollektív bűnösség elvén rendet tenni, mert ez a színvonaltalan agyonszabályozott pusztulat lesz a vége, ami mára az internetből itt nekünk maradt... Meg kell nézni mi volt 10-15 éve, különösen a facebook és hasonló zombitenyészetek rémuralma előtt. Tized ennyi hatékony eszköz volt építkezni még csak, mégis százszor ennyi aktuális minőségi tartalom virágzott nap, mint nap mindenfelé és sokkal jobban átlátható felületeken lehetett őket elérni, illetve keresni, mert 1-2 gigaplatform nem akart mindent magábaszippantani hanem adott témákra specializálódott rendszereket alkottak az emberek. (a Google-t ne vegyük ide egyedüliként, ők a kezdetektől fogva beálltak a tömeges igények hatékony, de a tartalmak keretrendszereit tekintve semleges, külsőleg mellékapcsolt módon történő kiszolgálására és tudtommal sosem volt komolyabb adatszivárgási botrányuk, így mondhatni már az ősidőkben jóváhagyólagosan privilégiumként adtuk számukra az üzemeltetési költségeik kitermelésére az adataink felelős módon történő hasznosítását, az internet egyfajta természetes közegének számít emiatt a keresőjük).