• kvp
    #6
    "Ettől eltekintve viszont szabad a gazda, mondom mégegyszer, tulajdonhoz fűződő jogok, azon túl semmiféle kereskedelmi, iparvédelmi vagy akármilyen szabályozások, illetve licensz szerződések nem lehetnek mérvadóak, egyszerűen jogilag nem egy súlycsoportban játszanak."

    Tisztazhatnak, hogy a fizetessel nem tulajdonjogot szerzunk, hanem hatarozott ideju lizing szerzodest kotunk a gyartoval. Ez jogilag lehetove tenne, hogy akar nyomkoveto funkcionalitat is tegyenek bele, hiszen az o termekuk. Onnantol viszont a szerviz biztositasa es a hardver a lizing szerzodes vegen torteno begyujtese is a gyarto feladata. Ennek meglenne az az elonye, hogy a mostani garanciaidoszak vegen mindenkeppen le kellene cserelni a telefont, hiszen a tulajdonos visszakeri. Persze a gyarto felajanlhatja, hogy a felhasznalo adatainak athelyezese mellett uj szerzodest kothet a felhasznalo, ekkor az uj lizing dij kifizetese utan leadja a regi keszuleket es kap egy ujat. Amennyiben elhagyja vagy megserul akkor ha kotott ra biztositast, akkor nem kell megteritenie a kart a tulajdonos gyarto fele. Ezt a biztositasi osszeget akar be is epithetnek a licenszdijba.

    A fenti feltetelek mellett viszont a tulajdonos teljes mertekben eldontheti, hogy a felhasznalo mire hasznalhatja a keszuleket es milyen modon. Ez egy kidolgozott es autok eseten mar regota hasznalt megoldas. "You will own nothing and you will be happy." mondja a WEF reklamszovege es pont az ilyen progressziv konstrukciokrol van benne szo, amit az autok, lakasok es telefonok utan akar ruhakra is ki lehetne terjeszteni, elvegre a fast fashion-nek is pont az az ertelme, hogy par felvetel utan mar eldobhato a ruha, ezert kar megvasarolni, egyszerubb lenne azt is egy fix idore lizingelni.