• Dodo55
    #5
    Végre itt az EU egy helyes álláspontot kényszerít ki a tőlük mostanában megszokott érthetetlen és káros versenykorlátozások helyett, igaz pár évtizeddel megkésve. (Talán tényleg nem csak a kirakatba szánnák ezt a tisztogatást ami a hetekben kezdetét vette, hanem komolyan vették végre a kilátásba került következményeket?)

    Annyit kell érteni, hogy ha egy gyártó valamivel a jelképesnél (ez mondjuk manapság úgy ~ 10 ezer Ft, mert arra még ráfogható jóindulattal, hogy bérbevételi logisztikai költségtérítés és nem termékeladás) magasabb árat kér egy hardware-ért, akkor te vettél egy ingóságot amivel alanyi jogod van bármit megtenni kényed-kedved szerint. Magántulajdonhoz fűződő alapvető jogok, erről vitát nyitni kár is.

    Szoftver tekintetében két érdemi tényező van. Egyrészt, hogy van -e írható memória az eszközben (ha igen, akkor szíved joga abban garázdálkodnod), másrészt pedig, hogy ha neked a jogaiddal élve barkácsolgatni támad kedved, akkor azt a gyári szoftver zokon veszi -e esetleg olyan mértékben, hogy a termék alapvető funkcionalitását korlátozza emiatt (mert az akkor szándékos rongálásnak megállhat a gyártó részéről a te tulajdonod kárára).

    Persze annyit nemzetbiztonsági okokból nyilván el lehet különíteni, hogy van user-space funkcionalitás és van low-level RF comms funkcionalitás, utóbbiba pedig azért tényleg inkább mégse nyúljon bele csak úgy a user. De ugye erre eddig is voltak bevett szabályozások, a radio firmware-ek nem véletlenül voltak eddig is önálló egységként, kellően zárt API-val jelen.

    Ettől eltekintve viszont szabad a gazda, mondom mégegyszer, tulajdonhoz fűződő jogok, azon túl semmiféle kereskedelmi, iparvédelmi vagy akármilyen szabályozások, illetve licensz szerződések nem lehetnek mérvadóak, egyszerűen jogilag nem egy súlycsoportban játszanak.

    A garancia persze más kérdés, ott nyilván a gyártó szabja a feltételeket, de eddig és egy lépéssel sem tovább van beleszólása bármibe.