• NEXUS6
    #14
    Szerintem meglehetősen akadémikus az eredeti p-p reakció alapú Bussard féle ramjet Star Trek-ben történő megjelenésén vitatkozni.
    Először is mert pl most nézem újra a Voyagert, ami sok szempontból talán a legjobb ST sorozat, de tudományos szempontból abban is akkora blődségek, meg technohalandzsák vannak, hogy néha vonyítva röhögök. Alpavető, értsd ált isk tudás szintű tudományos tényeket sértenek meg, vagy kerülnek a korábbi filmben szereplő kijelentésekkel ellentmondásba, amihez a Bussard hajtómű technológiájának ST-ben elhangzottak alapján történő boncolgatása (mire is gondolt a költő) gyak fényévek távolságában levő cél elérése tett hiábavaló kísérlet.

    Másrészt, ahogy azt a wiki is írja az eredeti p-p reakcióra alapuló Bussard ramjet nem működőképes a csillagközi anyag alacsony koncentrációja miatt, több energiát igényel annak begyűjtése és kinetikus sűrítése, mint amennyi energiát a beinduló fúzió termel.
    Ennek csillagászati bizonyítéka az, hogy miközben pl az Ia nóvák akkréciós korongjában a számításoknak megfelelően alakul ki és halad végig egy a beinduló fúzió táplálta robbanás/lökéshullám, ugyanakkor hasonló csillagászati jelenségeket máshol, gyak fénysebsséggel a csillagok közt terjedő öngerjesztő lökéshullámokat nem tapasztalunk.