• kvp
    #6
    "Vagy amikor valoban civil , de azért mert élö pajzként használták öket"

    Pl. amikor a gyanus civilt a teljes csaladjaval es a szomszed masik 3 csaladdal robbantottak fel, mert tul kozel alltak a varosi hazak egymashoz. A droncsapas olyan, amikor egy suru tomegben menekulo bunozore a rendorok kezigranatot dobnak. Mindket esetben tobb artatlan ember hal meg es semmi sem garantalja, hogy a celpontot is elkapjak. De igen, ez a jarulekos veszteseg, mint anno Drezdaban...

    A problema az, hogy ha eddig volt egy dzsihadista, akkor a tamadas utan az osszes artatlan aldozat csaladtagjanainak jelentos resze is azza fog valni. Az afgan droncsapasok kb. olyan hatekonyak voltak, mint anno franciaorszagban a civil lakossag elleni nemet megtorlasok minden ellenallo akcio utan. Nem veletlen, hogy vegul a talibok gyoztek.

    A kisebb meretu harcteri dronok pont arra lennenek jok, hogy ne kelljen egy egesz haztombot lerombolni vagy tobb szaz civilt megolni egyetlen celpont kiiktatasahoz. A dron rajok viszont emberileg kontrollalhatatlanok, tehat azt jelenti, hogy elobb-utobb kenytelenek lesznek teljesen automatizalt, a tuzparancsot is maguknak kiado dronrajokat hasznalni. Ez az MI mai szintjen szintem a drezdai stilusu "mindent ami mozog" iranyba vinne el a mukodest. Kvazi intelligens kazettasbombakent lennenek csak hasznalhatoak.

    ps: A fenti dronelharito rendszert egyebkent megvette Magyarorszag is, csak nekunk alapvetoen lynx lanctalpasokra lesz szerelve. A programozhato airburst loszer gyalogsag ellen (vagy tomegoszlatasra) is nagyon hatasos.