• NEXUS6
    #4
    Szerintem a klímaváltozással kapcsolatos gondolkodás egy veszélyes csapdába került.

    Van klímaváltozás? Van!
    Ez globálisan pl a hőmérséklet emelkedésében mérhető? Igen (Igaz a változás, melegedés jobbára az É-i féltekére korlátozódik).
    A klímaváltozás kezdő okáért az emberi tevékenység tehető felelőssé? Igen, mégha a beavatkozást a természetes folyamatok jelentősen erősítik is.
    A klímaváltozás kezdőoka, az emberi ÜHG, elsősorban CO2 kibocsájtásban érhető tetten? NEM!!!
    Ha egy területen ahol előtte természetes környezet volt felépül egy 10 milliós nagyváros, és ott kialakul egy eltérő mikroklima az a CO2 kibocsájtás miatt lesz eltérő? NEM!
    Ha egy természetes környezetet felvált egy megművelt mezőgazdasági terület, akkor ott az eltérő mikroklíma oka a CO2? NEM!
    Ha egy lápos mocsara vidék kiszárad a folyószabályozás miatt, vagy egy nagyobb területet elönt a víz egy duzzasztógát miatt, az ott kialakuló helyi klíma a CO2 miatt változik? NEM
    Az ember a szárazföldi területek 95%-át vagy közvetlenül, vagy közvetve átalakította, megváltoztatta, ez megváltoztatta a mikroklímát is, általában melegedést okozva. Ennek köze van a CO2 kibocsájtáshoz? NINCS!

    PS. Az emberi CO2 kibocsájtás az utóbbi 10 évben stagnál, azonban a légkör CO2 tartalma, ennek ellenére exponenciálisan gyorsuló ütemben emelkedik.