• kvp
    #43
    "Azzal hogy Mbappe egyszer majd klímasemleges üzemanyagot tankol majd a magángépébe sokszoros(>10) áron és gyorsan odaér a meccs helyszínére azzal nincs gond szerintem."

    Ezt akkor lehetne elfogadni ha kozben nem szuletnenek tervek a kereskedelmi legikozlekedes kivezeteserol. Vagy akinek nem telik magangepre az ne repuljon? Akinek nem telik farmon szabadtartassal nevelt csirkere az ne egyen hust? Akinek nem telik kastelyra annak ne lehessen kerteshaza? Es ezt fogadjuk el? Ha megszunik a kozeposztaly, akkor csak gazdagok es szegenyek vannak es ahogy most allunk, ugy egyre kevesebb gazdag, egyre tobb szegeny lesz. A vagyoni egyenlotlenseg csak akkor tarthato fenn tartosan fizikai elnyomas nelkul, ha a tarsadalom legalabb 50%-a a kozeposztalyban van, tehat nekik is onos erdekuk az egyenlotlenseg fenntartasa. Egyebkent a 99% ehes farkas es 1% nagytokes birka szavaz arrol, hogy mi legyen az ebed. A fenti peldaban az 1% nagytokes birkanak nagyon eros fegyveres vedelem kell, hogy ne egyek meg.

    "Ezzel meg az a gond hogy Bradd Pitt-et sokkal jobban megalázza az hogy mondjuk a paparazzók fotózzák az utcán seprés közben, ezzel milliókkal rombolva az image-ét. Míg egy söprögető átlag Joe meg senkit nem érdekel, ez neki nem más mint a szabadidejének elvétele."

    Pontosan. Minel gazdagabb es hiresebb valaki, annal motivaltabb lesz a szabalyok minel pontosabb kovetesere. Most aki gazdag, az zsebbol kifizeti a birsagot es gyakorlatilag nem vonatkoznak ra szabalyok. A tarsadalom leg szabalykovetobb retegenek a leg gazdagabbaknak kellene lenniuk es ez a modszer jo lenne arra, hogy rakenyszeritse oket.

    A tarsadalomnak nem a birsagokbol kell megelnie, ha erre szamitunk akkor biztatjuk az embereket a szabalyszegesre vagy legalabbis szamitunk ra. Ha kell a penz, akkor be kell szedni adokban, fuggetlenul attol, hogy szabalyserto-e valaki vagy sem. Az adok 99%-at pedig a tarsadalom azon reszenek kellene allnia, akik a toke 99%-at birtokoljak. Tehat a felso 1% 1%-anak. Ezert lenne jo a tisztan toke alapu adozas, amikor csak a birtokolt toke alapjan van vagyonado, jovedelem alapjan nem. Igy a tarsadalom also 99.99%-a adomentes lenne es a felso 0.01% meg mindig zsebbol kifizetne a mostani adobevetelek tobbszoroset.