• kvp
    #41
    Nyugaton egyre inkabb megvan a tarsadalmi igeny arra, hogy egy milliardos se fogyaszthasson tobbet egy atlagos, alapjovedelembol elo embernel, foleg akkor ha a kozeposztalyt -jobb hijan- torvenyileg korlatozzak a penze szabad elkolteseben:

    "https://index.hu/sport/2022/09/06/maganrepulo-kylian-mbappe-psg-futball-klimavaltozas/"

    Az elv az, hogy ha mar a Fold megmentese erdekeben nem lehet majd kulonbseg eletszinvonalban a segelyen elok es a rendesen dolgozo emberek kozott, akkor senki se elhessen jobban csak azert meg nagy vagyona van. Ha tarsadalom tobbsegenek a jovoben nem lehet autoja es bogarakat kell ennie a klima vedeleme erdekeben, akkor ezt elvarja a milliardosoktol is. Ha mindenkinek a nemes cel erdekeben kell nyomorognia, akkor ne legyen kivetel. Ugyanez igaz a maszk hordasrol is, attol hogy valaki politikus vagy milliardos, ugyanugy hordja csak ha mindenki mastol elvarjak. Nem lehetnek kivetelek vagy elvesz a szocialis igazsagossag, azaz az azonos eredmenyek eszmeje, amit olyannyira elterjesztettek a nyugati fiatalok koreben. Ha az eroforras felhasznalas csokkentese erdekeben a tudas vagy a tehetseg nem jelenthet jobb eletkorulmenyeket a kozeposztaly dolgozo tomegeinek, akkor a penz se jelenthessen elonyoket a nagytokeseknek. (igen tudom, hogy ez hosszu tavon a nyugati tokes rendszer osszeomlasat eredmenyezheti, de ezt talan akkor kellett volna vegiggondoni, mielott a nagytokesek altal finanszirozott akademikusok a social justice eszme tamogatasat kotelezove tettek a fiatalok szamara)

    "Egyébként ezen elvvel megy szembe az hogy ugyanazért a cselekményért miért is szabsz ki más büntetést 'pofára'?"

    Ezert lenne jo, ha nem penzbeli buntetes lenne, hanem tarsadalmi. Tehat pl. gyorshajtasert es egyeb szabalysertesekert kozossegi munka. Ezt az elvet tobb keleti tarsadalom bevezette mar evszazadokkal ezelott, tisztan nevelo celzattal. Ahogy a bunokert borton jar, ugy a szabalysertesekert publikus megszegyenites es kozossegi munka, ezek teljesen fuggetlenek az elkoveto anyagi helyzetetol es van tarsadalmi hasznuk is.