• kvp
    #13
    "Szépen vannak itt olajipari cégekkel, meg olyan tech óriásokkal akiknek az érdeke az olcsó energia lenne. Amit elmondtam már ugyan egyszer, és mi volt a válaszod? Semmi"

    Ez a lista nem tartalmazza a befektetesi alapokat. Ezek csak azok a cegek, amik a befektetesi alapok es a nagytokesek tulajdonaban vannak, mint egyszeru vagyontargyak. A tulajdonos befektetesi alapok es a cegek erdeke gyakran ellentetes, lasd a Kinaba kiszervezett termelest, majd a nyugati cegek felvasarlasat a kinai beszallito cegek altal. (pl. IBM - Lenovo) Termeszetesen a befekteto nagytokesek nagyon jol jartak a nyugati cegek felaldozasaval. Nem maguk a cegek jelentik a gondot, hanem az oket birtoklo befektetesi alapok es az azokat iranyito nagytokesek. Mindig leirom a valaszt, valamiert soha nem latod meg. Ha linkelem a tenyeket, azt sem latod meg. Legjobb esetben is csak valasz nelkul hagyod, de tobbnyire kijelented, hogy nem is valaszoltam. Igy ertelmetlen beszelgetni.

    "De ismét csak várom akkor a levezetésed hogy mondjuk Jeff Bezos mire ver el naponta sokmillió dollárnyi vagyont."

    Arra, hogy olyanna tegye a vilagot amilyenhez kedve van. Sokkal ismertebb ilyen szempontbol mindenki kedvenc Soros Gyorgye, aki eloszor meg a tokejenek tovabbi novelesere forditotta a vagyonat, de jo ideje inkabb a vilag alakitasat, a kozvetlen es kozvetett hatalom megszerzeset finanszirozza belole. Ilyen huzas volt az amerikai ugyeszek es birok tobbsegenek (egyebkent ott legalis) megvetele. Amikor mar valakinek annyi penze van, hogy nem szamit ha meg tobb lesz, akkor mast keres. A gondot foleg azok jelentik, akik hatalmat szeretnenek a penzukert cserebe, de veszelyesek azok is akik a sajat otleteik alapjan akarjak mindig megvaltani a vilagot. Lasd pl. Bill Gates rosszabbnal rosszabb otleteit a klimavaltozas iranyitasara. Sajnos penzert sok tudos es meg tobb politikus hajlando tamogatni ezekben. Ezek a nagytokesek sokszor ugy viselkednek mint a rossz Bond gonoszok. Meg ott vannak az embereik, pl. a mindenki altal ismert Klaus Schwab, aki tenyleg ugy is viselkedik mint egy igazi filmes gonosz. Csak eppen komolyan gondolja es komolyan is veszik ot a neki lekotelezett kormanyzatok. Lasd a WEF fele global leaders programot. Ez mar nagyon regota nem a penzrol, hanem csak tisztan a hatalomrol szol, amit a nagytokesek jellemzoen magaert a hatalomert szeretnek. Nem ujdonsag.

    ""Ez viszont a toke hatalmanak megszunesevel jarna"
    Miért is? Mert olcsóbb lenne samsung/iphone-t gyártani, meg a facebook/google szerverek üzemeltetése is kisebb lenne?"

    Nem, hanem mert ha mindenki kvazi korlatlan energiahoz ferhet hozza, akkor szinte barki nonprofit alapon gyarthat barmit. Az ingyenessel nem igazan lehet versenyezni. Ez eleg hamar ertektelenne tenne a fiat penzeket es a nagytokesek vagyonanak virtualis (tokepiaci) reszet is.

    "Ezt a trivialitást már vagy 500x leírtad. Nem unod még?"

    De, unom. Ennek ellenere sokan (nezz tukorbe) meg mindig nem ertik, hogy mit is jelent es miert nem akarjak, hogy ez az olcso energia mindenki szamara korlatlanul elerheto legyen. Ezert is tamogatjak a nagymertekben korlatozhato hozzaferesu, tokeigenyes fejleszteseket. A nagytokesek is szeretnenek olcso es boseges energiat, de lehetoleg csak maguknak es ez nagymertekben lassitja a fejleszteseket.

    A helyette kitalalt termelescsokkentes es eletszinvonalcsokkentes a tomegek szamara, osszekotve a tamogatott lakossagcsokkentessel a nyugati vilagban inkabb a hatalomrol szol, mint az emberiseg megmenteserol. Lasd a sotetzold jelmondatot, hogy a Foldet meg kell menteni az emberisegtol. Miert is? Hogy a nagytokesek leszarmazottainak jobb kornyezet jusson, miutan mi onkent kihaltunk? Hivhatjuk ezt akar osztalyharcnak vagy barmi masnak, de alapvetoen az emberiseg nagy tobbsege kerult szembe az emeriseg elenyeszo kisebbseget alkoto, nagymertekben onzo csoporttal es jelenleg a tobbseg tulelese a tet.