• kvp
  #20
  "Arról miért nem csinálnak tanulmányt, hogy kevés a női csatornatisztító és kőműves?"

  Csinalnak. Anno igy lettek a kommunista blokkban a traktoroslanyok. Aztran rajottek, hogy bizonyos munkakorok egeszsegileg nem tesznek jot a noknek. Kinaban pl. a mai napig vannak nok ezekben a munkakorokben is, mivel senkit nem erdekel az ottani nok egeszsege.

  Az informatika csak azert kiemelet tema nyugaton, mert alapvetoen nincs olyan fizikai terheles, ami miatt ne lehetne akar 100%-ban noi szakma, mint ahogy egy idoben az is volt. (Ada Lovelace idejeben meg minden programozo no volt es ez valamikor az 1960-as evek soran kezdett el megvaltozni, de meg az Apollo programban is foleg nok kodoltak.)

  "Ezert is szeretnenek tobb not a felso managementben, hogy helyretegyek kicsit a vallalati kulturat."

  Igen, csak eppen a tulajdonosok ellenerdekeltek. Nekik gyors eredmeny kell tegnapra, nagy haszonnal. A klasszikus vallalati kultura ezert kezd kihalni, lassan mar a hagyomanyos hardveres mernoki teruletekrol is. Ami egyre tobb bug-ot eredmenyez, pl. az epitomernoki szakmaban is, ami aztan latvanyos crash-eket okoz, leszakadt feluljarok, osszedolo epuletek formajaban. Egyszeruen gazdasagilag nem eri meg rendesen megcsinalni semmit, legyen az szoftver vagy hardver.

  "Nem a matektudas kell, hanem jo logika. A matek a logika nyelve. Es ha jo a logikad akkor programozasban es matekban is egyarant jo vagy."

  A logika, egesz pontosan a szamitogepes logika, azaz a Boole algebra a matek egy specialis terulete. A legtobb mai programozasi feladathoz uzleti logika kell, ami minimalis (kozepiskolai) aritmetika es sok logika. Minel specialisabb teruletre megyunk, annal tobb alkalmazott matek kell. Viszont a legtobb programhoz 1-2 programozo matematikus kepes lenne eloallitani a kepleteket, a tobbi pedig elvileg mar csak technikusi munka lenne. Felteve, hogy van egy ember (fomernok, architekt) aki az egeszet megtervezi es a tobbiek megvalositjak. Na a mai vallalati kulturaban altalaban se hozzaerto matematikusok, se rendes fomernok nincs. Ugy keszulnek a szoftverek, mintha egy toronyhaz statikai tervezeset a komuvesekre biznank, azzal, hogy eleg agilisek, majd valahogy kialakul menet kozben. (ez utobbit kezdi atvenni a magyar epitoipar is, marmint a statikusok nelkuli epulet kivitelezest, Kinaban is bevalt alapon)