• kvp
    #22
    "Azonban a végső megoldást, ahogy te is utalsz rá, csakis a neandervölgyiek adott területről történő kiirtása, kiszorítása jelentette."

    A neandervolgyieket valoszinuleg nem kiirtottuk hanem tulszaprorodtuk, valamekkora letszamaranyos keveredes mellett. Ezert van az, hogy pl. a legutolso teljes mertekben neandervolgyi leletek a gibraltari barlangokbol kerultek elo es napjainkban a legnagyobb mertekben a relativ kozeli es sokaig izolalt baszk terulet nepe hordozza a genjeiket.

    Kozelebbi pelda Nagybritannia esete. Eloszor ott voltak a keltak, akiket reszben kiszoritott, reszben kiirtott, reszben integralt a romai birodalom. Reszben megmaradtak Irorszagban es a fal tul oldalan Skociaban. A romaiak jelentos mennyisegu germant telepitettek be, reszben katonakent, kesobb telepeskent. Aztan jottek a szaszok (ugyancsak nemetek), ok adjak mai angliai es wales-i "oslakossag" nagyreszet, angolszaszok neven. Jottek meg a vikingek, de inkabb csak shoppingolni. Aztan jottek a normannok a mai Franciaorszag teruleterol, foleg del es kozep Angliaba. Aztan a brit birodalom osszeomlasa utan jottek foleg delre, London kornyekere a pakisztaniak/indiaiak es a kulonbozo afrikai es szigetorszagbeli nepek. Mostanra a nagy angliai iparvarosokban is kezdenek tobbsegbe kerulni. A romai hoditas kezdeti par evet leszamitva nem volt soha tomeges celzott nepirtas, akkor is csak foleg modern angol kifejezessel counter insurgency csapasokat mertek a romaiak a kelta felkelokre. Egyszeruen jottek az ujabb nepek es tobb gyerekuk szuletett, igy az uj nepek lakhelyei korul feloldodtak a korabbi nepek. Ezt hivjak angol kifejezessel population replacement-nek vagy egy reges regi magyar saman szavaival "Aze az orszag aki teleszuli."