• kvp
    #17
    "Egy ilyen modern lopakodó helikopter nagyon jó a modern technikával, légvédelemmel és rengeteg páncélozott erővel rendelkező hadsereg ellen. De egy hagyományos, vagy gerilla/partizán jellegű hadviselést folytató ellenfél ellen kb pont annyira hatékony, mint a Kamov."

    A gerilla/partizan hadviseles ellen ket megoldas hatekony, nagy magassagbol szonyegbombazni (ha kell napalmmal) vagy a gyalogsag elott halado tuzerseggel felperzselni a foldet. (ez az I. vilaghaborus alap strategia) A geriallak ugyanis a helyi lakossag, tehat csak a teljes lakossag kiirtasaval vagy eluzesevel lehet oket legyozni.

    Az afgan problema is ez volt. Ha siman kiirtjak a teljes orszag osszes civil lakosat, akkor koztuk lettek volna az ellenallok is. De ezt egyik allam (se a szovjet, se az amerikai) nem merte megtenni, igazabol foleg nemzetkozi PR okokbol. Most az ukran helyzet is hasonlo, annyi kulonbseggel, hogy itt a lakossag egy resze elmenekulhetne, egy resze pedig elvileg barati. A problema az, hogy ranezesre nem lehet a ket csoportot szetvalasztani es minel nagyobb teruletet foglalnak el az oroszok, annal tobb fegyveres ellenallo lesz a frontvonal mogott. Ezert is alltak at a kevesbe megbizhato lakosasg kitelepitesere, mert igy kisebb a partizantevekenyseg eselye. Gond majd akkor lesz, amikor ezekkel az elszallitott emberekkel hosszutavon kezedeni is kell valamit es tovabbra sem latszik rajtuk, hogy ki az ukran es a ki az orosz. Kiirtani meg nem lehet oket valogatas nelkul, mert ugyebar sokan kozzuluk tenyleg oroszok (meg a magukat ukrannak vallok kozzul is). Ezert ha vegul meg is nyerik a konfliktust az oroszok (elerik a lengyel/roman hatarokat), akkor sem oldodik meg szamukra a teljes mertekben kevert ukrajnai lakossag problemaja. Ez nem katonai kerdes, hanem politikai, de meg a katonai konflitkus elott erdemes lett volna alaposabban megvizsgalni. (ez az egyetlen amit nagyon benezett az orosz vezetes, az ukran lakossag tobbsege politikai rendszertol fuggetlenul nem veluk van)

    ps: Olyan harci helikoptereknek, amik kibirnak vagy kepesek elharitani tobb legvedelmi raketat lenne ertelmuk. Ehhez vagy sokkal erosebb pancelzat vagy aktiv legvedelmi rendszer kellene rajuk. Mondjuk egy 4 rotoros csapatszallito / gunship, ami rendelkezik tobb automatikus legvedelmi agyuval (C-RAM-okkal). Ezek aztan akar a foldi celpontok ellen is hasznalhatoak lennenek ha eppen nem repul a gep fele semmi. A problemat csak az ar jelentheti, mert par olcso, eldobhato dron ugyanolyan hatasos tud lenni es sokkal olcsobbak, konnyebben potolhatoak es meg a katonak eletet sem kockaztatjak veluk.