• NEXUS6
    #609
    MIért hozom elő a NATO/EU csatlakozást? Ember, mert ez az alfája és az omegája a konfliktusnak.
    Mi is volt az oka a Maidan-tüntetésekneknek? Csak nem az EU csatlakozás ukrán kormány általi késleltetése?
    Miért lehet megfúrni bármilyen egységes EU gazdasági/pénzügyi támogatást Ukrajna érdekében? Mert Ukrajna nem EU tag.
    Miért nem tud a NATO/EU a fegyver szállításoknál jelentősebb támogatást nyújtani, pl az 5. cikkely értelmében a támadás pillanatában teljes minden NATO tag részvételében megnyilvánuló katonai támogatást? Mert Ukrajna nem tagja a NATO-nak.
    Miért támadta meg Oroszország Ukrajnát?
    Hogy mindez pontosan így is maradjon!

    A Balti államok NATO tagsága, vagy az általad felvetett többek között a Biden-család közreműködésével kiaknázni tervezett ukrán természeti kincsek kérdése természtesen árnyalja az alapkérdést, ami kb. az hogy ha a Balti államok nem, akkor Ukrajna miért érte el Oroszország ingerküszöbét? De ugyanakkor az is kérdés, hogy miért nem érte el a NATO tag Észtország elleni 2008 körüli kibertadás, és miért éri el a NATO/nyugat ingerküszöbét a nem NATO tag Ukrajna elleni intervenció?
    Nyilván a jelentősége miatt. Pl. egy NATO/EU tag Észtország Oroszország számára elfogadnaható, mint egy többé-kevésbé semleges Ukrajna is, míg egy egy NATO és/vagy EU tag Ukrajna már eléri az oroszok ingerküszöbét.
    Ukrajna megtámadása nem kerek egy évvel ezelőtt pattant ki egyszercsak Putyinék fejéből. Amikor Ukrajna semleges státusza a Maidani-puccs eredményeképp 2014-ben megszűnt, abban a pillanatban léptek, és ezzel együtt egy iszonyat erős médiakampányt kezdtek el Ukrajna ellen, mintegy felkészítve az orosz közvéleményt. Ennek eredményeképp a háború támogatottsága Oroszországban 70% körüli, és megjósolhatatlan, hogy a veszteségek pozitív, vagy negatív irányban mozdítják el ezt (jelenleg inkább pozitív).
    A konfliktus fenti lassan 10 évre visszamenő gyökerei felvetik azt a kérdést, hogy ha mi, a nyugat olyan nagyon szívükön viseljük a hősies ukrán nép ügyét, akkor hogy a faxba nem tettünk semmit egy láthatóan bekövetkező fegyveres konfliktus megakadályozása érdekében!?