• kvp
    #3
    Optikai rendszer. Tehat a termekek nincsennek chip-elve. Ez olcsobb, de valamivel pontatlanabb mint a Kinaban hasznalt zsilipes, NFC-s matricas megoldas, foleg ha tomeg van. Igazabol ha valaki tul kozel all hozzank, akkor akadhatnak problemak es a rendszer nem feltetlen tudja, hogy melyik termeket ki rakta el. Egyebkent hasonlo rendszert hasznal az Amazon is.

    A megoldas egyebkent a lopasdetektalo kamerarendszerektol jo, gyakorlatilag detektaljak a termekek levetelet a polcrol, ezt hozzarendelik egy adott szemelyhez, aki a QR koddal azonositja magat a belepeskor. Azt nem ertem miert kell kilepeskor is azonositani, hiszen latjak, ha kimegy es mar a belepes ota tudjak kicsoda. Ha gyakori a bemegy, levesz, buntetlenul kisetal tipusu lopas, akkor megeri atallni erre, mert mar a besetalasnal tudjak szurni a vasarlokat, foleg ha QR kod helyett biometriara vagy biztonsagi token alapu azonositasra allnak at. (pl. Apple Pay)

    A fentiekhez kepest az onkiszolgalo kasszak sokkal egyszerubb technologia es nekem semmi bajon nincs veluk, legfeljebb az, hogy olvasasi hibat nem javithat vagy oldhat fel a vasarlo maganak. (erre egyebkent a legtobb penztarosnak sincs joga, csak a kijelolt vezetoknek, lasd meg a gyakori bemondast: kartyat kerek)