Megfizethető lesz az áram és a gáz? Tényleg megvéd a rezsicsökkentés?
  • Caliph
    #53
    portfólió szeritn paks egymaga képes megtermelni a lakossági áramszükségletet,de ugye vannak céges nagyfogyasztók is,ezt meg kell venni világpiaci áron. persze még az sincs eldöntve mennyi a világpiaci ár,szal a rezsicsökkentés csökkentésről semmi hivatalos infó nincs még,se törvény se határozat,csak azt ismerjük ami a neten kering azóta hogy bejelentették.mondjuk valamit mondhatnának úgy hogy 10 nap múlva életbe kéne hogy lépjen. fájni fog sokaknak az biztos eddig.

    paks nettó 12 forintért termel 1 kw óra áramot.
    aztán erre még rátelepül a rendszerhasználati dij(nettó 24Ft/kWh),az adók,meg minden fura nevű költség
    a világpiaci árra olyan 400 euro/Mwh,ami forintosítva 400al számolvan 160k jó magyar forint
    ennek az ezrede,azaz 160Ft/kWh lenne most a világpiaci ár forintosítva. Mint irtam,pakst 12 forintért termel meg egy kWh áramot.
    erre jön még a rendszerhasználati dij,ha nem emelik meg azt is.
    tehát ha a neten keringő dolgokat számoljuk,akkor havi 210kWh ig jó vagy,kapod olcsón,fizetsz 7750 Ftot,ez felett minden kWh 184Ft+áfa rendszerhasználati dijjal(234 ft kerekítve)
    tehát ha 310et fogyasztassz,akkor 7750+100x234=31150 lesz az áramszámlád

    mondom mindez a mostani infok alapján,400as euroval számolva,5 napos világpiaci árral számolva,változatlan rendszerhasználati dijjal számolva.

    kicsit lehet szétszórt voltam de a logika adott :D

    az átlagfogyasztást nagyon alá lőtték,egy 2-3 gyerekes család simán fogyaszt többet is(főleg hogy előtte a gyerekvállalást tolták,támogatták,és hogy a rezsi marad annyi amennyi)nem beszélve arról aki árammal is fűt és gázt max sütéshez vagy ahhoz sem használ. ezt azért illene figyelembe venni,esetleg a háztartásonként ottlakók számát is,meg ez az átlagfogyasztás is olyan mint a ksh átlagfizetés számai...nagyon sok a kérdés,és nagy rövid a határidő,ha augusztusban ezt már tolni szeretnék.

    legkiváncsibb majd télen leszek,simán el tudom képzelni,hogy leállítják az teljes európai gázfogyasztó ipart,hogy legyen a lakosságnak fűtésre...az viszont durva recesszió lesz,és ki tudja hogy reagálnak majd az emberek is,tömegtüntetés és a többi. az átlag ember nem gondol bele,csak amikor majd a saját bőrén érzi,akkor viszont már rég késő.


    Utoljára szerkesztette: Caliph, 2022.07.20. 16:06:12